sobota 28. mája 2016

Pivovarská kotleta s petržlenovými zemiakmi


     K tomuto jedlu pasuje pohár piva, o tom niet pochýb. Pôvodná, reštauračná verzia bola s hranolkami, čo bolo skvelé, ale v sezóne nových zemiakov sú pre mňa favoritom práve tieto. No a zemiaky uvarené s rascou a posypané petržlenovou vňaťou sadli k tejto pivovarskej kotlete ako... (no veď poznáte to porekadlo.)


Čo na to:

4 bravčové kotlety ( s kosťou či bez)
olej
drvené chilli
mleté čierne korenie
worcester
lyžica masla
2 -3 šalotky
2 strúčky cesnaku
paradajky (čerstvé al. sušené)
červená paprika mletá sladká
1,5 dl piva
vývar podľa potreby
bazalka
soľ, štipka cukru

Ako na to:

Kotlety naklepeme, osolíme a posypeme drveným chilli a mletým čiernym korením. Kto chce, tak kosť z kotlety odreže.  Pravdaže ale kosť drží jej tvar, ktorý po vykostení a naklepaní stratí dizajn :-) Ja ich odrezávam vždy, lebo mi pri naklepávaní zavadzajú. Pokvapkáme ich worchestestrom a trochou oleja. Odložíme ich do chladničky na pár hodín.
Potom plátky mäsa obalíme v hladkej múke a opečieme na rozohriatom oleji dozlatista. Vyberieme ich a udržiavame v teple. Z výpeku odlejeme trocha oleja a pridáme miesto neho maslo, pridáme dve šalotky alebo menšiu cibuľu pokrájanú nadrobno a restujeme na slabom plameni. Po chvíli pridáme pokrájané paradajky a ešte trocha restujeme. Po chvíli zaprášime trochou múky a červenou paprikou, ja som si neodpustila aj trocha chilli ako obvykle. Podlejeme trochou piva, necháme ho vyredukovať a nariedime trochou vývaru na potrebnú hustotu. Dochutíme bazalkou a podľa chuti soľou a štipôčkou cukru, ktorý stiahne kyslosť rajčín ( ak použijeme sušené, nie je treba) .  Potom už primiešame len trocha prelisovaného cesnaku, kotlety vložíme do šťavy a necháme spolu chvíľu prevrieť. 
Na tanieri kotlety prelejeme omáčkou a kto chce, posype si ich trochou strúhaného parmezánu.

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...