piatok 29. apríla 2016

Skladaný chrbát


        Recept mám už dááávno, ale skúšala som ho až teraz. Je z Markízy, myslím, že z relácie Bez servítky...  Zdá sa mi, že ho robila  herečka Lena Košická. Jasne, že nie je veľmi na očiach, ani ja ju veru nepoznám, ale variť vie asi dobre. Herečka tento zákusok pozdĺžne prekrojila a plnila ho džemom. No a ja som ho pozmenila na takúto verziu a bolo to vynikajúce. 


Čo na to:

3 vajíčka
140 g práškového cukru
100 g masla
70 g orechov
80 g polohr. múky
2 PL kakaa

1/2 PDP
štipka soli
6 PL mlieka
3 PL rumu
hrozienka
strúhanka (podľa potreby)

plnka:
malinový džem
250 ml šľahačkovej smotany
1bal. puding Olé (Dr. Oetker)
(vanilkový al. kokosový)

poleva:
3 PL mlieka
2 PL cukru
1 PL kakaa
70 g horkej čokolády
1 čL masla

Ako na to:

Do misy šľahača dáme pokrájané a povolené maslo, žĺtky a cukor, šľaháme dopenista. Potom pridáme 6 PL mlieka, 3 PL rumu z hrozienok (alebo z fľaše :-D ) a zamiešame. Potom už pridávame postupne preosiatu múku s PDP a kakao a orechy, zašľahávame na malých otáčkach. 

Zapneme rúru a nastavíme teplotu 170°C, necháme ju vyhriať.

Ušľaháme sneh z bielkov so štipkou soli a potom vmiešame do predchádzajúcej hmoty pomocou varechy a vmiešame ešte hrozienka namočené v rume.
Ak by cesto bolo riedke, pridáme 1 - 2 PL strúhanky.

Formu srnčieho chrbta vytrieme maslom a vysypeme strúhankou. Cesto vlejeme do formy a stierkou ho urovnáme. Dáme do rúry a pečieme cca 45 minút. Robíme skúšku pomocou špajdle.
Cesto sa mi do jednej formy nezmestilo, tak som zvyšok naliala do druhej a bolo ho asi do polovice formy. Tak som cesto zahatala pomocou alobalu, ktorý som vyformovala podľa srnčieho chrbta. Určite by bolo rozumnejšie pridať asi 1/4 surovín, aby množstvo vyšlo na dva srnčie chrbty, alebo nadbytočné množstvo cesta upiecť ako muffinky. 

Upečené vyklopíme a dáme vychladiť na mriežku. Kto chce, tak korpus prekrojí na dve časti a naplní džemom. Ja som ho plnila krémom a džemom a korpus som krájala na plátky, ako sa zvykne pri metrovom koláči. Pláty som z jednej strany natrela džemom a z druhej strany krémom. Potom celý povrch  natrela krémom a poliala čokoládovou polevou. No a potom som ešte umelecky :-D :-D rozhodila po povrchu zvyšok zomletých orechov. Lebo ja jednoducho neurobím krásnu hladkú polevu ani keby som sa potento... 
rozkrájala. :-P


Plnka: Oetkerovský puding Olé sa nevarí, takže ho vsypeme do miernej sladkej šľahačkovej smotany a šľahačom normálka vyšľaháme. Ja som mala Olé puding len čokoládový, lebo som sa nijako nepripravovala na pečenie. Takže práve ten kontrast, ktorý mal byť, tam chýba. Ale pri maškrtení to bolo jedno aj tak.

Poleva: Všetko spolu povaríme a oblejeme zákusok.

Zákusok treba nechať stuhnúť v chlade. My sme to ale veru nevydržali a začalo sa krájať a krájalo sa a krájalo až do totálnej likvidácie. Aby som nezabudla, treba ho krájať šikmo...teda v takom 45° uhle.



2 komentáre:

Eva Boťanská povedal(a)...

Zaujímavý a myslím že aj chutný koláčik, rada ho vyskúšam. Pekný deň ahoj

nigina povedal(a)...

Ahoj Evi :-) budem rada, keď ho vyskúšaš. Ano, bol chutný. Ja krémové koláče síce nejem, ale táto plnka nie je mastná,takže chutil.
Maj sa pekne, Evi :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...