pondelok, 23. marca 2009

Majonéza

sorry, že obrázky nie sú, doplníme neskôr
Čo na to:

1 vajíčko, 2 dl oleja, 2 čL práškového cukru, 1 čL horčice, 1/2 čL vegety, 1/4 čL soli, 1 PL octu, trocha aromatu(KNORR),

Ako na to:
Do malej nádobky mixéra vyklepneme celé vajíčko, pridáme 1 čL cukru, soľ, vegetu a troška oleja. Nádobu prikryjeme a spustíme mixér. Cez otvor v pokrievke nádobky lejeme olej a necháme mixér bežať. Zvuk mixéra sa zmení, keď majonéza zhustne, ale môžeme kontrolovať samozrejme po odkrytí, či je hustota dostatočná. (Objem oleja je len orientačný, lebo závisí od veľkosti vajíčka, resp. od veľkosti žĺtka, ktoré má emulgačný účinok). Ak sme spokojní s hustotou majonézy, pridáme ocot, znova zavrtíme mixérom, ochutnáme a potom podľa úvahy pridáme dochucovadlá (ďalší cukor, aromat alebo soľ, či ďalší ocot alebo citrón).

Takto pripravená majonéza je základ, ktorý môžeme použiť na prípravu:
a) zemiakového, kapustového šalátu a ďalších šalátov
(kombinujeme s bielym, nie príliš kyslým jogurtom, napr. Activiou bielou)
b) tatárskej omáčky
c) dressingov
d) nátierok

2 komentáre:

snehulienka povedal(a)...

Tá majonéza je dosť hustá? Ale chcela by som aj tú tatarku.Prosí co najskorej:-D

motýľová povedal(a)...

Leni, je veľmi hustá. Ale to závisí od toho, koľko dáš oleja (to žĺtko má dosť silnú emulgačnú schopnosť) Prehnať by sa to však nemalo. Ale to určite uvidíš.
Idem ti napísať tú tatársku, ale je to len také bežné.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...