streda 11. marca 2009

Záhorácky guláš

Čo na to:

1 kg bravčového pliecka,
 kúsok prerastenej údenej slaniny,
2 cibule (veľké),
1/2 póru,
1 čL červenej papriky,
1/2 čL mčk,
2 čL majoránky,
soľ,
1/2 čL rasce,
1 chilli paprička alebo feferónka,
6 strúčikov cesnaku,
2 zelené papriky,
2 PL pikantného kečupu,
1 zemiak,
2 PL solamylu,
1 dl červeného vína,
5-6 PL oleja

Ako na to:

Na oleji speníme pokrájanú slaninu, pridáme pokrájanú cibuľu, pór a chvíľu restujeme. Vložíme pokrájané mäso a poriadne rovnomerne ho orestujeme, radšej dlhšie a poriadne premiešavame (vidíme, že zmení farbu ). Potom pridáme mčk, chilli, rascu a červenú papriku. Chvíľu restujeme, potom pridáme asi 1,5 čL soli, premiešame a podlejeme vodou.




Uzavrieme tlakový hrniec a necháme dusiť asi 20 minút.




Otvoríme hrniec a skúsime, aké je mäsko mäkké. Ešte mu prospeje chvíľu sa mu venovať. Takže mu pridáme kečup a paprikové rezy, majoránku a červené vínko, prípadne dosolíme podľa chuti. Hrniec znova zatvoríme a dusíme ešte asi 5 minút. Zatiaľ si postrúhame zemiak a pripravíme vodný roztok solamylu (do pohára dáme asi pol deci vody a solamyl v nej rozmiešame lyžičkou).
Po otvorení tlakového hrnca zistíme, že je mäso ok, takže všetko z tlakáča prelejeme do normálneho hrnca, podľa úvahy pridáme alebo nepridáme vodu a počkáme, až zmes zovrie. Do vriaceho gulášu zošuchneme strúhané zemiaky a povaríme.





Ak sme pridali viac vody, pridáme i solamylový roztok a 5 minút varíme pri najmenšej teplote, občas zamiešame. Hotový guláš odstavíme a necháme trocha chladnúť. Pridáme prelisovaný cesnak, už nevaríme.
Podávame s knedľou alebo rožkami. (Odporcovia knedlí so zemiakmi, ryžou, cestovinami ).

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...