nedeľa 4. apríla 2010

Zamatová roláda (z MMB.sk)



Čo na to:

cesto :
6 vajec,
5 PL kryštálového cukru,
1/2 čL sódy,
3 PL kakaa


náplň :
2dl mlieka,
1 žĺtok,
3 PL hrubej múky,
250  g masla **
2 PL kakaa,
8 PL práškového cukru,
vanilková aróma (pol ampulky stačí... alebo aj menej)

Ako na to:

Bielky s trošičkou soli vyšľaháme spolu s cukrom na tuhý sneh. Doň zašľaháme žĺtky a pridáme kakao zmiešané so sódou. Cesto vylejeme na plech s vymasteným PNP* . Rozotrieme a dáme do predohriatej rúry cca na 10 minút pri 170 - 180 °C. Skúšame špajdľou. Po upečení vyberieme, cesto necháme na plechu, nestáčame, len necháme vychladnúť. Zatiaľ pripravíme krém.

Krém - V časti studeného mlieka rozmiešame žĺtko a múku, druhú časť mlieka dáme variť spolu s vanilkovým cukrom. Do vriaceho mlieka vlejeme rozmiešanú mliekovo-žĺtkovo-múkovú zmes a povaríme, až vznikne hustá kaša. Necháme ju vychladnúť.
Maslo vyšľaháme s cukrom, vanilkovou arómou a postupne všľaháme vychladnutú kašu. Potom náplň rozdelíme na 2 polovice a do jednej pridáme kakao, dobre ešte prešľaháme.
Cesto odlepíme z PNP (ide to úplne ľahko). Natrieme ho bielym krémom, ktorý dôkladne rozotrieme po celom povrchu. Na biely krém navrstvíme tmavý, kakaový krém a tiež rovnomerne rozotrieme. A nakoniec roládu pevne stočíme a dáme do chladničky stuhnúť.
Povrch rolády môžeme buď len pocukrovať práškovým, alebo ju môžme poliať čokoládovou polevou.

PNP* - papier na pečenie


** V pôvodnom recepte bolo uvedených 250 g masla, ale mne to bolo strašne veľa. Robila som z 250g a  plnky mi zvýšilo, hoci do rolády som jej dala habadej. Takže preto upozorňujem. Teraz už robievam tak "odoka" ... môže to byť 180 - 200 g, ako ho odrežem. Upozorňujem, že my nemáme veľmi radi prekrémované zákusky, takže nám je toto množstvo až - až.
Komu sa žiada viac krému, odporúčam takto:
4 dl mlieka, 5 (6) lyžíc polohrubej múky, 1 žĺtok, 250 g hery, 1 vanilkový cukor, vanilaróma, 10 lyžíc kryštálového cukru,  2,5 lyžice kakaa,  9  PL cukru

13 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Kristínka, iba dnes som našla Váš úžasný blog, krásne pripravené mňamky, veľmi sa teším, budem postupne skúšať recepty a zbierať inšpiráciu u Vás. Ďakujem Mária

nigina povedal(a)...

Ďakujem Vám, Mária :-) a prosím, prepáčte, že takto oneskorene reagujem. Našla som to až teraz, keď upratujem na blogu :-)

Anonymný povedal(a)...

chcela by som vediet co znamena skratka PNP dakujem

nigina povedal(a)...

PNP = papier na pečenie :-)

Anonymný povedal(a)...

dakujem za opdpoved a este potom by ma zujimalo formulacia: vymasteny PNP (papier na pecenie) akoze pnp mam este vymastit a nato vyliat to cesto? som len zaciatocnicka takze preto tolko otazok :). tento zakusok som kostovlala asi pred 2 tyzdnami ale zanama to len kupovalal takze nevedela recept. a pred par dnami som googlila recept na citronovu polevu a mezdi moznostami sa mi vygooglilo aj obrazok zakusku. tak som sa potresila ze som si hned aj odlozila receptik. nedufala som ze to najidem. ale mala som v plane experimentovat. som rada ze to tu je a dakujem za pomoc. uz som vyskusala rozky a donutky tie mali uspech kazdy druhy den uz pecieme rozky doma :) dufam ze aj tento zakusuk sa mi vydari. :) dakujem

nigina povedal(a)...

áno, presne... papier treba trocha pomastiť... pre istotu lepšieho odlepovania...aby nejaká plôška rolády náhodou nenarobila galibu.
Budem rada, keď vyskúšaš roládu. Mala by sa dobre podariť, veď nakoniec už úspešne vypekáš :-) Budem držať palce ! :-)

Anonymný povedal(a)...

Dakujem :) ak receptik je 100% tak sa dari .... a tvoje su super ... takze som rada .... mame z toho radost a vsetko hned zmizne zo stola a druhy den zas nieco nove ... ale rozky kazdy druhy den robievam.... aj teraz sa pustam do toho, ale vyskusam teraz z nich spravit pizza rozky.... a est co ma velmi laka vyskusat tak sisky ale radsej peciem a hlavne nieco nove, ak som doma sama, lebo inac nemam klud ... ale rozky mi uz idu tak idem nato... A dakujem

nigina povedal(a)...

pizza rožky tiež robievam, aj tu na blogu asi nejaké mám, ale ty asi hovoríš o iných... že "každý druhý deň" pečieš rožky ? Že by tie, ktoré sú tu na videu? Alebo iné? Daj recept :-) Tiež rada skúšam nové, ale občas tým štvem famíliu, lebo chcú hlavne tie, na ktoré si zvykli:-)

Anonymný povedal(a)...

receptik na rozky som nasla na tvojej stranke:

http://www.hladatrecepty.sk/click/index/303721/?site=nasavareska.blogspot.sk

a stale menim korenie. rasca, sol, alebo ten kecup s pizza korenim ., syr sunka ...

Anonymný povedal(a)...

Mne plnky bolo malo.... hoci som tam dala 200 g masla. )Kedze si pisala ze je toho vela anabuduce das menej. ja som chcela este aj do druheho kolacika dat troska z tej plnky tak som pridalal troska masla. ale ani tak mi to nevyslo tak hrubo ako mas na fotke. :( Inac prefektny kremik a aj piskota je lahodna len mne tej plnky je malo malo a malo..... DAvku pudingu si tiez znizila? nemohla by som to robit z dvojitej davky a jendu davku masla?

nigina povedal(a)...

No škoda, mala som ťa upozorniť, že my nie sme na prekrémované zákusky :-( Mne sa ešte aj cukru v kréme zdá dosť veľa, aj keď mužovi to vyhovuje.
Dole v recepte som napísala, že pôvodne sa plnka robí z 250 g masla. Keď som dala tých 250 g masla, ani som plnku nedala celú, aj tak to pre mňa je prekrémované. Veď aj z fotky vidieť. Odvtedy robievam z tých 180 - 200g, len tak odoka odkrojím cca 2/3 masla. Tak ty nabudúce urob z 250 g.
Čo sa týka množstva ostatných surovín do náplne, tak všetko je pôvodné. (Pripíšem poznámku o množstve).
Pravdaže môžeš urobiť väčší objem toho základu, čo ide do masla. Kľudne zdvojnásob ... a 250 g masla. No cukor nezdvojnásobuj,lebo ti vlastne pribudne len asi jedna neplná šálka. Tak by som dala len 9 PL. Ale to už je na tebe, či máš rada sladšie. Žĺtok jeden postačí.

Anonymný povedal(a)...

odvtedy co som nasla receptik uz len tento krem pouzivam aj do ostatnych zakuskov. je super dobry. robievan dovijtu davku pudingu a jedno cele maslo. a aj mame sa to zapacilo. velka vdaka za receptik aj za rady. :)

nigina povedal(a)...

:-) Som veľmi rada, že ste si ju a aj s mamou obľúbili. Ja som ju už nerobila veľmi veľmi dávno :-)
Tak nech sa ti stále darí .-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...