piatok 11. júna 2010

Tatársky biftek





 

 Čo na to:

300 g sviečkovice
1 cibuľa
soľ
mleté čierne korenie
sladká červená paprika
mletá rasca
horčica
kečup
worcester
tabasco (alebo štipľavá červená paprika)
2 žĺtky

Ako na to:

Sviečkovicu pokrájame na plátky a tie na prúžky. Postupne všetko naškrabeme nožom, (všetky i malé šľachy sú nežiadúce) alebo ak máme dobrý mlynek, pomelieme ho najemno.
Mäsko sformujeme do guľôčok a trocha ich oplieskame v dlaniach. Potom sa dá lepšie sformovať na tanieri.Toto je taká 200 gramová (možno i troška väčšia :-D) porcia môjho manžela :-) . V strede vyhĺbime jamku dostatočne veľkú na jeden žĺtok, ktorý sme dôkladne zbavili bielka a opatrne ho do nej vlejeme.


Cibuľu nakrájame nadrobnoa uložíme v kôpke k mäsu. Rovnako v kôpkach poukladáme okolo mäsa aj všetky koreniny v primeraných množstvách, ktoré obľubujeme.

Pred servírovaním si pripravíme bokom, najlepšie na tácku zvyšné dochucovadlá - worcester, kečup a horčicu, prípadne i ďalšie koreniny, resp. cibuľu, pre prípadné individuálne dochutenie.
Každý si svoju porciu mieša na svojom tanieri a dochucuje si podľa vlastných chuťových pohárikovSamozrejme, ak sú chute stravníkov napr. v rodine alebo v partii rovnaké, môžeme tatarák namiešať pre všetkých naraz . Videla som to tak robiť v relácii Bez servítky, kde to súťažiaca miešala v mise. Potom všetci členovia rodiny ochutnávali a kritizovali, že je tam málo čohosi, priveľa niečoho iného... No ale ,skrátka, nie je to najideálnejší spôsob, aspoň podľa mňa.

K tataráčiku pripravíme klasické hrianky (tie z hriankovača sú k tataráku moc suché, nehodí sa to) upečené v panvici na oleji alebo na masti. A ošúpeme kopec cesnaku.
Zamiešaný a dochutený tataráčik
úžasne vonia a vytvára nám Pavlovovský reflex... (mám ho ešte doteraz, keď sem vkladám fotky:)
a natierame si na cesnakové hrianky, zapíjame červeným vínkom... a mňam, mňam!

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Šmarjá toto ja môžem!!! a k tomu dobré vínko. Packa

nigina povedal(a)...

Packa, je to mňamka, naša obľúbená. Červené vínko k tomu, no balada :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...