streda 11. decembra 2013

Pečený marinovaný bôčik s kapustovými strapačkami

 
   Už som sa minule "pochválila" , ako som piekla neosolené mäso a pri stole sme sa cítili čudne, asi ako v rozprávke Soľ nad zlato. Ja som bola "Werich - kráľ", ktorý vysvetľoval to, čo si kdesi naštudoval z kecov pána Bukovského, že soliť nie je zdravé, rôzne typy solí sa nachádzajú v potravinách, takže pridávať soľ je nezmysel a nezdravé. Presvedčivá som bola presne ako Werich. Stačilo dať do úst kúsok mäsa a bolo jasné, že kecy nepresvedčia nikoho. Mäso teda nikto nechcel.

   Tak som ho prerobila. No predsa nevyhodím kusisko mäsa, ktoré bolo vyváľané viac ako pol dňa v marináde a dobre upečené? 
Zastudena som odstránila všetku nadbytočnú mastnotu z výpeku, vybrala celú stuhnutú šťavu a mäso som pokrájala na pláty. Zobrala som iný pekáč, dala doň PNP a stuhnutú šťavu, ktorú som trocha posolila, rovnako aj mäsové plátky. Prikryla som pekáč alobalom a dala som do rúry piecť 15 minút. Potom som rúru vypla, mäso som obrátila v šťave a nechala tak. 
Ako náhradnú prílohu som urobila k mäsku kapustové strapačky. Muž sa čudoval, že zas dáky výmysel, ale všetkým nám to chutilo a jemu začalo tiež. Celé to korunoval vetou "Škoda, že si to hneď neurobila takto!"

   Skrátka, verifikácia ľudovej múdrosti kontra výskumy expertov na zdravú výživu v praxi dopadla v prospech ľudovej pravdy. 


Čo na to:

pekný kus chudého bôčika (alebo krkovica)


marináda:
4 PL oleja
1,5 PL sójovej omáčky
1 PL horčice
2 PL balzamiko octu
2 čL grilovacieho korenia
1/2 čL mletého čierneho korenia
1/2 čL korenie na steak
1/4 čL drveného chilli
1/4 čL rozmarínu (prášok)
1/4 čL sušeného tymiánu
5 strúčikov cesnaku
na pečenie:
2 - 3 vetvičky čerstvého rozmarínu
cibuľa
SOĽ

Ako na to:

   Mäso umyjeme, osušíme a zvrchu narežeme, aby marináda mala viac šancí presiaknuť do vnútra mäsa.
Pripravíme si marinádu pomiešaním všetkých ingrediencií, nakoniec pridáme posekaný cesnak. Soľ nedávame, aby nevytiahla šťavu z mäsa. 
Mäso vložíme do nádoby, v ktorej sa bude potom marinovať. Polievame ho marinádou a dbáme na to, aby jej zo všetkých strán malo mäsko dostatok. Nádobu uzavrieme a vložíme do chladničky. 

    Na druhý deň mäso vyberieme z chladničky asi hodinu pred použitím a necháme stáť na linke. 
V panvici rozpálime asi 1 PL oleja a vložíme do nej mäso, z ktorého sme nechali odtiecť nadbytočnú marinádu. V tej chvíli mäso nezabudnime osoliť a pekne zo všetkých strán :-). Taktiež ho pekne a rýchlo poopekáme. Nepridávame žiadny olej a neznižujeme teplotu, aby sa póry čím skôr uzavreli. Opečené vyberieme z panvice (ale nepicháme doň) a vložíme do pekáča.  Pridáme asi 1,5 dl horúceho vývaru, prikryjeme vrchnákom a vložíme do vyhriatej rúry 210°C piecť.
Po 15 minútach pečenia pridáme do pekáča cibuľu pokrájanú nahrubo, rozmarínové vetvičky a taktiež zbytok marinády. Pekáč opäť zakryjeme a necháme piecť hodinu na 200°C. 
Potom zložíme vrchnák, mäso otočíme a necháme ďalej piecť odkryté. Teplotu znížime na 180°C. Občas mäso polejeme výpekom, občas zasa otočíme a takto pečieme cca 20 - 30 minút. Na posledné 3 minútky pečenia zapneme gril.

   Ako príloha sa hodí ryža, varené zemiaky, pyré, alebo vyskúšajte kapustové strapačky. Možno je to trocha nezvyčajné, ale výborne sa k pečenému hodia. 
 


2 komentáre:

LUMA povedal(a)...

toto je ale nebezpečný blog s takými receptami že hami hami :-D

nigina povedal(a)...

:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...