utorok, 31. decembra 2013

Losos jednoducho


   Losos je asi najlepšia ryba, ktorú poznám. Chcem tým samozrejme povedať, že mi z rýb najviac chutí.
Tepelná úprava lososa musí byť krátka, aby sa mäsko nevysušilo. 5 - 7 minút je tak akurát a treba si to stopnúť. Netreba nejak zvlášť prešpekulovať jeho prípravu, aby sme nezabili jemnú chuť tohto báječného mäsa.


Čo na to:

losos
citrón
soľ
mleté čierne korenie
tymián
olivový olej
hladká múka

Ako na to:

Lososa rozkrájame na potrebný počet porcií ( u mňa to bolo 5). Nám chutí na lososovi koža, preto ju nedávame prečo. Z kožovej strany do  porcií urobíme zopár zárezov. Celé pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a posypeme troškou tymianu. 


Odložíme na 3 hodiny do chladu.

Do panvice dáme olivový olej a kým sa rozohreje, porcie lososa narýchlo poobraciame v hladkej múke a oklepeme hneď ich od nadbytočnej múky oklepeme. Vložíme do oleja a opečieme zo všetkých strán. Do oleja vhodíme pár koliesok mrkvy (starý babský recept proti prepaľovaniu oleja). Lososíka neopekáme veľmi dlho, v tomto prípade na 100% platí, že menej je určite viac.
Lososa kladieme na nahriate taniere, na ktorých už máme pripravenú prílohu, aby sme ihneď mohli servírovať.

Super jednoduchý šalát k lososovi:
rukola
granátové jablko               

dressing na šalát:
thajská omáčka Thai pride
šťava z granátového jablka
trocha citrónovej šťavy

Nemala som už ďalší citrón, tak som nakoniec na lososa nakrájala limetu. A tá k nemu ide úplne fantasticky.


2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Lososa môžem!! Dokonca som našla aj návod, ako pripraviť lososa, pravdepodobne od nejakých šéfkuchárov. Výborný postup na prípravu lososa

nigina povedal(a)...

Ahoj :-) Si zlatá, omrkla som to a príma. Ďakujem ;-) a príď aj nabudúce :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...