piatok 27. decembra 2013

Staroslovenské bryndzové pirohy



       Boli ste už niekedy v situácii, že ste si v reštike chceli dať čosi írečito slovenské, nejakú slovenskú jednoduchú klasiku a nedali vám, lebo také nevaria?  Fakt človek len žasne nad takými podnikmi. Čo tam varia len z polotovarov? V poslednej dobe aby sa človek bál objednať si niečo mäsité!!! Pohnať na takých Pohlreicha!!! By som rada počula ten komentár nevypípaný . Aj po šnóbli by sa im zišlo.
Prečo sa im nechce tieto jedlá variť? Lebo nemôžu použiť priekupnícke mäso plné antibiotík kúpené za facku a zákazníkovi ho zarátať ako first class kvalitu?  Píííííííííp, píííp.. ( to je vypípanie tých premúdrelých zlodejských píííííííp majiteľov a ich zlodejských kuchárov). 
A možno sú to pózerske dôvody, pre majiteľa reštiky nie sú tieto staré slovenské jedlá dosť nóbl, nehodia sa k jeho hlúpej hlave!!!
       Tak ak na také jedlo máme chuť, neostáva iné, iba si ho urobiť podomácky. Nezdá sa mi, že by príprava tohto jedla bola dáka komplikovaná, aj keď trocha prplačka s cestom to je. No zas na druhej strane pirohy sa dobre mrazia. Takže časť zmrazených pirohov vykompenzuje čas na ich prípravu. 


Čo na to: 

zemiakové cesto:
600 g zemiakov uvarených v šupke
14 - 15 PL (kopcových) polohrubej múky ( v prípade potreby pridať)  + na podsypávanie
1 vajíčko
8 - 10  PL mlieka
1 čl soli (zarovnaná)

plnka:
125 g bryndze
1 stredný zemiak (uvarený v šupe)
soľ, korenie
2 - 3 PL kyslej smotany
zelená vňať (najlepšie kôpor, pažítka, cibuľová, medvedí cesnak)
malá cibuľa

dressing:
250 g bryndza
250 g kyslá smotana
trocha mlieka
soľ (podľa chuti)
mleté čierne korenie (podľa chuti) - mčk

na dokončenie:
2 - 3 PL masla na pomastenie uvarených pirohov
údená slanina oravská
pažítka alebo iná zelená vňať

Ako na to:

Najprv pripravíme zmes na plnenie pirohov: postrúhame zemiak, pridáme bryndzu, smotanu, nadrobno posekanú cibuľu, soľ, korenie a vňať. Všetko premiešame a získame hustú bryndzovú a pikantnú plnku.


Vychladnuté uvarené zemiaky ošúpeme a buď postrúhame strúhadlom s malými slzičkami alebo ich roztlačíme tlačkou na zemiakové pyré. Zemiaky dáme na pomúčenú dosku, okolo nich do kruhu nasypeme
múku, pridáme soľ. 


V strede zemiakov urobíme väčšiu jamku, do ktorej vyklepneme vajíčko, pridáme pár lyžíc mlieka (nie všetko naraz) a pomocou pekárskej špachtle a plastovej škrabky (alebo holými rukami) premiešame všetko dokopy. Popritom pridáme, ak treba, mlieko či múku. 
Potom zmiešaninu hnetieme rukami o dosku, pričom podsypávame múkou, ak sa cesto veľmi lepí. Celé miesenie by sme mali zvládnuť čím skôr, lebo solené zemiakové cesto redne. 

 
(Ak zredne, zase ho treba  premiesiť s prídavkom trochy múky. Ale do nekonečna nejde pridávať múku, lebo potom by bolo cesto tvrdé).

Cesto rozvaľkáme asi na hrúbku 1/2 cm a vykrajujeme kolieska (priemer čajového hrnčeka). Kto má tvorítko na pirôžky, použije ho i na vykrajovanie. 


Na jednu polovicu kolieska kladieme bryndzovú plnku, druhú polovicu cez ňu preklopíme a okraje pritlačíme. Pomocou vidličky urobíme ozdobné zúbkovanie. 
Ak máme k dispozícii pirôžkovadlo, tak pirôžky uzatvárame pomocou neho. 




Zvyšky odkrojeného cesta už nespracúvame na ďalšie pirohy, ale kto chce, môže z odkrojkov  urobiť zopár šúľancov. 


Kým sa varí voda na pirohy, pripravíme dressing vymiešaním všetkých ingrediencií. Okrem toho pokrájame slaninku a dáme ju na panvicu opražiť.

Do väčšieho množstva vriacej osolenej vody pridáme asi 1 PL oleja, aby sme zabránili zlepovaniu a postupne vhadzujeme pirohy. Varíme ich asi 7 minút, voda musí stále vrieť. 


Uvarené vyberieme pomocou sitka a vložíme do misy s maslom, kde ich riadne poprehadzujeme, aby sa omaslovali. 
Dáme variť ďalšiu časť pirohov... (ja som dávala variť vždy po 12 kusov).

Pirohy podávame s bryndzovým dressingom, posypeme opraženou slaninkou a pažítkou, ale so zelenou cibuľovou vňaťou chutia úplne famózne. Zapíjame mliekom.


Mrazenie pirohov: 
1) Môžeme zmraziť uvarené a vychladnuté - do krabice od džúsu vložíme mikroténový sakel tak, aby 5 cm trčal von a doň nakladieme pirohy. Sakel zagumičkujeme a nezabudneme si na krabicu napísať, čo v nej máme a kedy sme zamrazovali :-) Po vybratí z mrazničky ich položíme do hrnca s vodou na parák s PNP a paríme pár minút, kým sa krásne prehrejú.
2) Naplnené neuvarené pirohy rozložíme na tácku a vo vodorovnej polohe vložíme do mrazničky na 1,5 - 2 hodiny. Potom ich vyberieme, presypeme do uzatvárateľnej krabičky (alebo tiež systém krabica z džúsu). A dáme do mrazničky. Nebudú primrznuté navzájom. Po vybratí z mrazničky ich rozložíme na dosku, po polhodke ich šupneme variť.

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...