sobota 15. marca 2014

Šumajster


     Šumajster by mohol byť tiež jedným z pôstnych jedál, keby nebol kadejako vylepšovaný a menený. 
Boli sme na návšteve a tam šumajster akosi došiel do reči. Keď som sa spýtala, či niekto vie, prečo sa to tak volá, tak nevedel nik. Ale každý vedel, ako sa to varí. 
Potom som trocha potrápila uja googla a ten tiež našiel iba recepty naň. Líšili sa trocha, zrejme podľa krajových zvyklostí.... niekde používajú ryžu, niekde krúpy. Ale všade dávajú fazuľu :-) No hurá, fazuľové jedlo :-) Znie to úúúplne ale úúúplne slovensky. Presne v súlade s článkom, ktorý som minule spomínala, ktorý pojednával o strave obyvateľov Slovenska v minulosti. 
     Myslím však, že pre svoju strohosť asi šumajster zapadne do zabudnutia u dnešných kulinárov. Nie je dosť "nóbl" :-( 
Ale ja sem dám naň recept. Dnes som ho vyskúšala. Len v takom malom množstve, aby bolo zvedavosti urobené zadosť. No a pridala som na to opečenú slaninku a aká dobrota to bola....  :-)


Čo na to:

(cca 2 - 3 porcie)
1/2 väčšej cibule
1 hrnček ryže (alebo krúpy)
1 konzerva bielej fazule
soľ
2PL olej alebo masť

na doladenie: 
opečená slaninka
čerstvé zelené bylinky

Ako na to:

Ryžu opláchneme v sitku a necháme odkvapkať. 
Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na oleji. Pridáme odkvapkanú ryžu, ktorú chvíľu opekáme na cibuli nasucho, po chvíli pridáme vodu (cca 1 prst nad ryžu...resp. 1 - 1,5 cm nad povrchom ryže) soľ a ryžu dusíme úplne rovnako, ako keď robíme ryžu ako prílohu :-) . Čiže zakryjeme pokrievkou, keď vrie, stiahneme plameň, raz či dva razy zamiešame. Trvá to snáď 12 - 13 minút. (Ak sa trocha prevarí a bude lepkavá, nič to, nebude to vadiť. Len tvrdá by nemala byť).
Zabudla som pripomenúť, že ryžu varíme na liatinovej platni. Kto robieva ryžu inak, urobí si podľa svojho. 
Keď je ryža mäkká, otvoríme fazuľovú konzervu, fazuľu prepláchneme na sitku a po odkvapkaní ju zamiešame do ryže. Celé jedlo ešte dosolíme podľa potreby. A to je všetko :-)
Opečieme slaninku a šumajster ňou posypeme. Podaktorí vraj posýpajú aj osmaženou cibuľkou. 
Môžete si k šumajstru pridať sterilizovanú sladkokyslú uhorku, alebo ako my kyslú kapustu.

Isteže nemusíme použiť konzervovanú fazuľu, môžeme si ju uvariť sami. Ale mne sa to neoplatilo kvôli tomuto malému množstvu, ktoré som robila pre uspokojenie zvedavosti.

     Nabudúce to niekedy vyskúšam aj s tými krúpami.


4 komentáre:

Katie povedal(a)...

O recepte som doteraz nepočula, dnes sme skúšali krúpovú verziu a musím povedať že veľmi dobré. ďakujem za inšpiráciu :)

nigina povedal(a)...

:-) jejda, tak toto ma potešilo. Ja chcem tiež práve skúsiť aj ten s krúpami... len to isto dlhšie trvá ako s ryžou. A občas už zaradím do rodinného jedálnička :-)
Peknú nedeľu :-)

Unknown povedal(a)...

sem zaskoceny ked som sa 30ludi pytal na šumajster a nik nevedel

nigina povedal(a)...

Tak asi záleží na tom, ktorých, resp. akých ľudí ste sa pýtali. Navyše Záhorie je dosť rozmanité i čo sa týka dialektov, i čo sa týka jedál a iných vecí asi tiež. Mrknite sem https://varecha.pravda.sk/recepty/sumajster-z-krup-a-fazule/48027-recept.html; http://www.nebickovpapulke.sk/recept/skalicky-sumajstr ; https://www.modrykonik.sk/forum/recepty/speciality-z-regionov-2/; ked tu googlim, tak vidím, že šumajstr poznajú aj česi, alebo skôr Moraváci..https://www.recepty.cz/recept/sumajstr-14011

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...