utorok 18. marca 2014

Šunkovo-syrová alebo salámovo-syrová nátierka


     Je to naša obľúbená nátierka. Konečne môžem niečo také povedať, lebo u nás sa nátierkami veľmi neboduje. Prijateľná je akurát tak rybičková, 2 druhy vajíčkovej a cesnaková a aj to len raz za čas. 
Túto nátierku som urobila pre babinu, keď bola u nás a nemohla pohrýzť salámu.
( Nemala zuby, lebo ich akýmsi omylom vyhodila do smetiaka spolu so zemiakovými šupkami :-) No ale samozrejme sa nepochválila :-) kým neprišla k nám).
Babča nátierku zlupla ako malinu a pýtala ju aj druhýkrát. No tak to musela reklama, ktorá zapôsobila, že túto nátierku ochutnali aj skeptici. A čo ďalej? Môžeme sa vrátiť k prvej vete tohto postu :-)


Čo na to:

100 g salámy (Nitran, Malokarpatská) alebo šunka (Zlaté moravské , Moravské mäso)
50 g taveného krémového syra
2 - 3 rezy masla
1 PL kyslej smotany
1 PL tatárskej omáčky
2 strúčiky cesnaku
vňať ( petržlen, alebo bazalka, alebo cesnak medvedí)
cibuľa
soľ
mleté čierne korenie

Ako na to:

Najprv musím povedať, že tej nátierky z uvedeného množstva je tak na 4 - 5 krajcov. Nám to na raňajky stačí, kto potrebuje viac, pridá viac surovín. Samozrejme, že presné odmeriavanie nie je nutné.  Pôvodne v nátierke nebola ani cibuľa ani tatárska, táto metamorfóza prišla akosi časom, ale možno vynechať. 

Salámu vložíme do nádobky mixéra (ak máte na výber aj malú, tak tá je vhodnejšia) a prerušovane mixneme. Pridáme ostatné - syr, maslo, smotana, tatárska, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a opäť mixujeme prerušovane a krátko. Celé to netrvá ani minútu. Nezmixujeme na kašu, lebo v tom prípade neručím za vzniknutú chuť. No aspoň u nás teda musí byť nátierka kúskovitá, takú hladkú kašovitú by nik nechcel. 

Mixnutú zmes vyberieme z mixéra, pridáme pokrájané bylinky, prípadne nadrobno pokrájanú cibuľu, dochutíme soľou a mčk (ak treba) a premiešame. 


 My natierame na suché hrianky (z hriankovača) ale pasuje aj čerstvé pečivko. Taká bagetka, alebo chrumkavý rožok... no mňam!Len keby teraz boli :-)




Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...