Recept na tieto rezy je z časopisu a už je dosť pozmenený. Bol pôvodne dvojposchodový, ale ja ho robievam iba z polovičnej dávky. U nás veľmi nefičia krémové zákusky, ale takto upravený nám chutí. Znížila som množstvo cukru v ceste a prerobila som aj krém. V pôvodnom recepte bola na rezoch čokoládová poleva, ale v tejto okresanej verzii čokoládu navrch len postrúham.
Čo na to:
cesto: (polovičná dávka)
4 vajíčkaštipka soli
100 g práškový cukor
100 g kryštálový cukor
200 g polohrubá múka
1/2 bal. PDP
125 g mletých orechov
1 PL kakaa
10 PL šťavy z ananásového kompótu
1 malá ampulka rumovej esencie
krém:
1/2 l mlieka
3 PL kryštál. cukru
1 a 1/2 bal. čokoládového pudingu
1 bal. vanilcukru
2 čokoládky Rumba
120 - 130 g práškového cukru
250 g maslo (hera)
(trocha rumu)
ďalej:
ananásový kompót (425 ml, krájaný ananás)
ananásový džem, ( alebo citrónový )
čokoláda na postrúhanie alebo na polevu
Ako na to:
Žĺtky a bielky oddelíme. Bielky vyšľaháme so štipkou soli a uprostred šľahania doň pridávame po menších častiach práškový cukor. Vyšľaháme sneh úplne dotuha.
V druhej mise šľaháme žĺtky, do ktorých postupne pridávame kryštálový cukor. Po pridaní asi 3/4 množstva cukru pridáme esenciu a vyšľaháme do hustej peny.
Do vyšľahanej žĺtkovej zmesi striedavo pridávame po častiach preosiatu múku zmiešanú s kakaom a PDP, orechy a ananásovú šťavu. Nakoniec pridáme po častiach sneh a premiešavame (varechou) tak, aby zmes zostala nadýchaná. Vylejeme na plech s PNP a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C. Kontrolujme špajdľou.
Upečený korpus necháme poriadne vychladnúť.
Krém:
Väčšiu časť mlieka dáme do hrnca pomaly variť, pridáme 3 PL kryšt. cukru a rozlámané čokiny, občas miešame, aby sa pekne roztopili. V druhej časti studeného mlieka rozmiešame pudingové prášky a vlejeme do vriaceho mlieka s roztopenou čokoládkou. Miešame stále do zhustnutia a potom ešte trocha povaríme (asi minútu).
Dáme poriadne vychladnúť.
Maslo šľaháme s cukrom a frťanom rumu do peny a po častiach zašľahávame doň pudingovú hmotu. Aj maslo aj puding musia mať rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil. Keď sú obe časti spojené, znova celé prešľaháme.
Dokončenie:
Korpus ponecháme v plechu, v ktorom sa piekol. Potrieme ho vrstvou ananásového džemu (ak nemáme, použijeme iný kyslastý) a nanesieme krém, ktorý lopatkou rozotrieme v rovnomernej hrúbke.
Koláč polejeme čokoládovou polevou alebo posypeme postrúhanou čokoládou.
Naznačíme si krájanie koláča a poukladáme kúsky ananásu. Dáme odstáť a stuhnúť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára