utorok 4. marca 2014

Tmavé rezy s ananásom


          Recept na tieto rezy je z časopisu  a už je dosť pozmenený. Bol pôvodne dvojposchodový, ale ja  ho robievam iba z polovičnej dávky. U nás veľmi nefičia krémové zákusky, ale takto upravený nám chutí. Znížila som množstvo cukru v ceste a prerobila som aj krém.  V pôvodnom recepte bola na rezoch čokoládová poleva, ale v tejto okresanej verzii čokoládu navrch len postrúham.


Čo na to:

cesto:  (polovičná dávka)
4 vajíčka
štipka soli
100 g práškový cukor
100 g kryštálový cukor
200 g polohrubá múka
1/2 bal. PDP
125 g mletých orechov
1 PL kakaa
10 PL šťavy z ananásového kompótu
1 malá ampulka rumovej esencie

krém:
1/2 l mlieka
3 PL kryštál. cukru
1 a 1/2 bal. čokoládového pudingu
1 bal. vanilcukru
2 čokoládky Rumba
120 - 130 g práškového cukru
250 g maslo (hera)
(trocha rumu)

ďalej:
ananásový kompót (425 ml, krájaný ananás)
ananásový džem, ( alebo citrónový )
čokoláda na postrúhanie alebo na polevu

Ako na to:

Žĺtky a bielky oddelíme. Bielky vyšľaháme so štipkou soli a uprostred šľahania doň pridávame po menších častiach práškový cukor. Vyšľaháme sneh úplne dotuha.
V druhej mise šľaháme žĺtky, do ktorých postupne pridávame kryštálový cukor. Po pridaní asi 3/4  množstva cukru pridáme esenciu a vyšľaháme do hustej peny.

Do vyšľahanej žĺtkovej zmesi striedavo pridávame po častiach preosiatu múku zmiešanú s kakaom a PDP,  orechy a ananásovú šťavu. Nakoniec pridáme po častiach sneh a premiešavame (varechou)  tak, aby zmes zostala nadýchaná. Vylejeme na plech s PNP a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C. Kontrolujme špajdľou.

Upečený korpus necháme poriadne vychladnúť.

Krém:
Väčšiu časť mlieka dáme do hrnca pomaly variť, pridáme 3 PL kryšt. cukru a rozlámané čokiny, občas miešame, aby sa pekne roztopili. V druhej časti studeného mlieka rozmiešame pudingové prášky a vlejeme do vriaceho mlieka s roztopenou čokoládkou. Miešame stále do zhustnutia a potom ešte trocha povaríme (asi minútu).
Dáme poriadne vychladnúť.
Maslo šľaháme s cukrom a frťanom rumu do peny a po častiach zašľahávame doň pudingovú hmotu. Aj maslo aj puding musia mať rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil. Keď sú obe časti spojené, znova celé prešľaháme.

Dokončenie:
Korpus ponecháme v plechu, v ktorom sa piekol. Potrieme ho vrstvou ananásového džemu (ak nemáme, použijeme iný kyslastý) a nanesieme krém, ktorý lopatkou rozotrieme v rovnomernej hrúbke. 
Koláč polejeme čokoládovou polevou alebo posypeme postrúhanou čokoládou.
Naznačíme si krájanie koláča a poukladáme kúsky ananásu. Dáme odstáť a stuhnúť. 



Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...