utorok 4. marca 2014

Zahýbaná stupavská baba s bôčikom pečeným na cesnaku s pivom


     Predvčerom sa vrátil môj muž z nákupu so zvláštnym úsmevom na tvári. Nejaký bol čudný, dokopy nič nevravel a to je dosť nezvyčajné. Povykladal nákup na stôl v kuchyni a do popredia celej nakúpenej zostavy dal svoj "úlovok" a tváril sa - ja nič, ja muzikant :-) No a hneď bolo jasné, že čaká pochvalu :-))) Kúpil taký pekný bôčik...  no fakt asi z prasiatka, čo držalo diétu.
No tak čo iné s bôčikom ako ho upiecť alebo spraviť ho zastudena?

Čo na to:

pečené mäso:
1200 g bravčový bôčik
soľ
mleté čierne korenie (mčk)
rasca
2 dl piva
2 cibule
10 strúčikov cesnaku
1 čL masla

kapusta:
1 kg kyslej kapusty
1 cibuľa
soľ
3 PL oleja (al. masti)
3 PL kryšt. cukru
2 bobkové listy
mleté čierne korenie (mčk)
1/2 PL hladkej múky

zemiaková baba:
8 zemiakov
soľ
mčk
majoránka
4 strúčiky cesnaku
1 vajco
5 PL múky
trocha mlieka

Ako na to:

Bôčik umyjeme, osušíme a kožu narežeme do kociek hlbšími zárezmi do hĺbky vrchného podkožnéh tuku.
Potom bôčik prešpikujeme kúskami cesnaku (strúčiky cesnaku rozkrajujeme po dĺžke na užšie špalíčky).
Pomocou noža zapichujeme cesnak do hĺbky mäsa. 
Potom bôčik dobre nasolíme, okoreníme mčk a posypeme rascou. Dáme do pekáča kožou nadol, podlejeme asi 1,5 dl vody, zakryjeme buď alobalom alebo vrchnákom a dáme do rúry s teplotou nastavenou na 200°C. Pečieme 1 hodinu, potom mäso otočíme, pridáme rozštvrtené cibule, celé neošúpané a umyté strúčiky cesnaku, prilejeme 1 dl piva, znova zakryjeme a pečieme ďalej ešte 1/2 - 3/4  hodiny. 
Potom odstránime pokrievku, pridáme zvyšné pivo, bôčik dobre pooblievame výpekom a pečieme odkryté pri nižšej teplote (180°C) ešte 20 minút. Počas toho mäso každú chvíľu polievame výpekom. 
Po 20 minútach mäso znova polejeme šťavou a rozotrieme po povrchu trocha masla. Rúru prepneme na grilovanie a podľa svojho uváženia necháme povrch trocha zagrilovať... nepamätám sa presne ako dlho som to nechala, kontrolovala som to vizuálne (najviac snáď 10 minút).
Upečené vyberieme z rúry a necháme voľne postáť... nekrájame. 

Kapustu premyjeme, ak je kyslá a vyžmýkame. Vodu si odložíme, lebo možno ju budeme potrebovať. Kapustu pokrájame, aby sme nemali v nej dlhé "fúzy".
Do kastróla dáme rozohriať olej, pridáme 2PL kryšt. cukru a restujeme, cukr karamelizuje a keď je sfarbený do bledohneda, pridáme cibuľu. Orestujeme ju v karameli a pridávame kapustu. Dobre premiešavame, pridáme bobkáč, mčk a trocha soli (v nakladanej kapuste by malo byť toto už aj tak prítomné). Ja som aj trocha vegety dala :-) no a čo? Neverím tým kecom o glutamáte. Kyselina glutámová je bežná aminokyselina, ktorá je súčasťou väčšiny bielkovín a v našom tele sa bežne nachádza. Netreba to preháňať, ale to platí asi o všetkom. No proste, netreba hysáčiť kvôli troche vegety. Tá chuť "umami" má niečo do seba :-).
 Kapustu podlejeme asi 1,5 dl vody, zakryjeme a dusíme domäkka. Samozrejme, občas ju premiešame, kontrolujeme jej stav. Do už skoro mäkkej kapusty pridáme zvyšný cukor, ak treba pridať vodu, tak pridáme... treba asi 1 dl. a kapustu posypeme zvrchu 1/2 lyžicou múky. Dobre zamiešame a necháme povariť pár minút... 5 -8 minút a občas premiešame.

Zemiaková baba: je chronicky známa, tka len veľmi rýchlo, stručne. 
Zemiaky postrúhame alebo mixneme, pridáme vajco, deci mlieka a pár lyžíc múky. Pridáme koreniny, lisovaný cesnak a keď sme spokojní s konzistenciou, môžeme si rozpáliť panvicu s olejom a zmes kladieme lyžicou. Ja dávam dve plné lyžice, nechám trocha v pokoji a potom zmes rozotriem po celej panvici, aby všade bola tenká vrstva cesta. Po chvíli otočím a pečiem z druhej strany. Hotové dávame na tanier so servítkami, ktoré plackami prekladáme, aby sa odsal nadbytočný tuk.

Na tanier dáme babu, na  polovicu naložíme kapustu a druhú polovicu cez kapustu prehneme. Pridáme mäso, placku polejeme šťavou a pridáme si (kto má rád) aj upečenú cibuľu a cesnak...



Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...