pondelok 7. apríla 2014

Losos na masle s hlivou a suchopečené zemiaky


     Dávnejšie sme nemali rybu, tak to bolo treba napraviť. Jednoduchá príprava je najlepšia, niečo k tomu ako doplnok a celkom isto aj pečené zemiaky, ktoré miluje môj manžel. 
Napadlo mi urobiť lososa na masle v grilovacej panvici. Zemiaky som preto chcela urobiť diétnejšie, takže upiecť ich len tak nasucho. Kto nepozná, nech rýchlo vyskúša. Aj samotné sú fajn, keď si ich potom dáte s maslom alebo dresingom, tak úplná mňamka. No a mali sme aj krásnu hlivu, ktorú priniesol manžel z nákupu.
Tak bolo rozhodnuté. Tá hliva  a lososík, to je báječná kombinácia. 


Čo na to:

ryba:
filety z lososa
citrónová šťava
soľ
chilli
korenie na ryby
hladká múka
zopár lúpaných mandlí
2 rezy masla
2 PL olivového ( al. repkového) oleja)

príloha:
hliva
soľ
mleté čierne korenie
drvená rasca
hladká múka
cesnak

zemiaky
soľ
(podľa úvahy aj rasca)

dressing:
1 PL majonézy
biely jogurt
soľ
mleté čierne korenie
strúčik cesnaku
bylinky (aktuálne)

Ako na to:

 Začneme zemiakmi, lebo ich príprava trvá najdlhšie. Očistené, umyté zemiaky pokrájame na krížalky, vsypeme na plech s PNP a dáme do vyhriatej rúry 200°C piecť cca 20 min. Potom ich vyberieme, zemiaky pootáčame a pečieme znova 20 minút. Nepridávame soľ ani žiadne koreniace zmesi obsahujúce soľ. Podľa úvahy po týchto 40 minútach pečenia posprejujeme olejom (ale nemusíme) a ešte chvíľku pečieme.  Riadime sa podľa toho, či máme radi spečenejšie alebo nie. 5 - 10 minút by už postačilo. Suchopečené zemiačky sú zvrchu trocha tvrdšie ako normálne pečené, ale vo vnútri sú krásne mäkké. Nesmieme ich však prepiecť, najlepšia je zlatá stredná cesta ako vždy. (Takto upečené zemiaky chutia aj neosolené). Zemiaky vsypeme do misy, kde ich premiešame s prelisovaným cesnakom a soľou prípadne (kto chce) aj s troškou masla. Suchopečené zemiaky sa hodia k smaženým jedlám, lebo pri ich príprave sa použije minimum tuku alebo aj žiadny.
Mne chutia samotné a úplne suché, len trocha osolené.

Rybu pokrájame na porcie cca  200 g. 

Kto chce, tak z ryby odreže kožu. Mne je to dosť jedno, ale môj muž preferuje s kožou, lebo je príjemne chrumkavá. Takže ak máme filety s kožou, urobíme do nej ostrým nožom zopár zárezov na každom filete.
Potom pokvapkáme citrónom, osolíme a necháme pol hodiny takto marinovať v chlade.
Potom filety okoreníme korením na ryby (fish seasoning) a posekanou chilli. Opäť necháme trocha postáť
a tesne pred prípravou ich vyváľame v hladkej múke a kladieme do panvice, v ktorej sme najprv rozohriali olej a potom pridali maslo.
Filety opečieme zo všetkých strán a dávame pozor, aby sa maslo neprepálilo. Losos nepotrebuje dlhé smaženie, to je skôr nežiaduce, aby sme ho nevysušili. Také 3 minútky z každej strany sú ok. 
Ku koncu prihodíme mandle, ktoré sme pokrájali na pásiky a opečieme ich do bledohneda. Po vybratí všetko dáme na papierovú utierku odsať mastnotu. Uložíme do tepla.
Hliva:
Ak máme hlivu s veľkými lupeňmi,tak sa oplatí občas ju pripraviť podobne ako sa zvykne robiť bedľa.
Hlivu očistíme, opláchneme a odkrojíme z nej stopkovú časť, aby zostal iba lupeň, resp. plátok hlivy. Stopkovú časť môžeme využiť inak. Ja som varila súčasne hlivovú polievku, tak hlive, ktorú som mala na polievku, som pridala aj tie odkrojence.
Osušíme papierovou utierkou, osolíme a okoreníme z obidvoch strán. Potom ju obalíme v hladkej múke.
Kto chce, môže pokračovať obalením vo vajci a strúhanke (je to vynikajúce, ale takto ju robím len ako hlavné jedlo). 
Pomúčenú hlivu opečieme a nakoniec potrieme prelisovaným cesnakom.

Dressing:
Ingrediencie spolu vymiešame a dochutíme podľa vlastnej chuti. Ja som tentokrát úplne trápne musela použiť ovocný jogurt :-), lebo pán nákupca zabudol kúpiť. Našťastie sa dala biela jogurtová vrstva pekne odobrať bez toho, aby sa pomiešala s ovocnou časťou. Bol to SABI jogurt. Inak odporúčam na tento dresing SABI biely, je úplne vynikajúci. Lepší nepoznám.

Lososa servírujeme položeného na hlive, zvrchu posypaného opečeného mandľami.

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...