sobota 12. apríla 2014

Pórkovo-smotanová omáčka s kuracími prsíčkami

     Pôvodne som chcela robiť bezmäsité jedlo, niečo rýchle, ľahké, zeleninové. Presná predstava mi chýbala, zasa to bolo tak, že som sa inšpirovala surovinami, ktoré som mala v chladničke. Isteže v takomto prípade treba aj zvažovať - čo áno,  čo nie, aby to nebolo premrštené :-). Kuracie prsia to však nemohli pokaziť. A keď už v tej chladničke boli, pýtali sa mi do rúk. 
        

  Čo na to:

1/2 cibule
2 PL oleja
1/2 póru (biela i zelená časť- stred)
50 g prerastenej oravskej slaniny
4 trojuholníkové lunexy
1,5 dl vývaru (kurací, zeleninový)
3 PL kyslej smotany (kopcovito)
2 dl mlieka
1 čL hladkej múky
1/2 - 1 sterilizovaná kapia
1 strúčik cesnaku
zopár lístkov bazalky alebo inej zelenej vňaťky

2ks kuracích pŕs
1 PL sójovej omáčky
1 čL solamylu
mleté čierne korenie
drvené chilli podľa chuti
grilovacie korenie
provenskálske byliny
soľ

Ako na to:

Očistíme cibuľu a pór zbavíme horných listov a prekrojíme ho a umyjeme.

Nadrobno pokrájanú slaninu krátko opečieme, pridáme posekanú cibuľu s trochou oleja a necháme speniť. Pridáme pór pokrájaný na pásiky (hrubú tmavozelenú časť póru nepoužijeme, býva dosť tvrdá). Zmes v panvici trocha posolíme a prikryjeme, necháme chvíľku dusiť. Potom podlejeme horúcim vývarom, pridáme tavený syr a necháme ho postupne rozpustiť. 

Zatiaľ v miske rozšľaháme kyslú smotanu s mliekom, pridáme trocha hladkej múky a ak je pór polomäkký, prilejeme. Pridáme aj vývar podľa potreby a miešame. 

Kuracie prsia pokrájame na pásiky, pridáme koreniny, posypeme solamylom a dobre premiešame. Zmes opečieme v druhej panvici zo všetkých strán a potom ho prehodíme do omáčky. Na minimálnom stupni ju necháme chvíľu vrieť a nezabúdame chvíľami pomiešať, prípadne dolievať potroške i vývar.

Pokrájame kápiu na štvorčeky, bazalku nadrobno a ošúpeme cesnak. Kápiu môžeme prihodiť do omáčky hneď, bazalku a prelisovaný cesnak dáme až do hotovej omáčky. Dochutíme štipkou cukru (kto nechce, nemusí), lyžicou kápiového nálevu alebo podľa chuti trochou bieleho vína.  V tom prípade ešte minútku povarte.

Omáčku podávame s cestovinami

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...