sobota 11. októbra 2014

Jednoduché rýchle bagety

     Akosi nebadane sa minul chlieb a ani rozkvasený kvások, ani staré cesto, ani bigu som v chladničke nemala. No bolo treba narýchlo niečo, a tieto bagety sú veľmi rýchla verzia, takže záchrana. Rýchlovka :-) a jednoduchá, málo prácna...


Čo na to:

200 g múka T650
100 g múka celozrnná pšeničná
100 g múka špecial hladká
250 - 260 g vody
1 PL ražného kvásku (nemusí byť, ale je to dobré)
2 PL oleja
1 čL trstinového cukru
2 čL soli
100 -125 mg kyseliny L-askorbovej ( čo je vlastne Celaskon, resp. vitamín C)
18 g čerstvého droždia

na potretie a posypanie:
vlažné mlieko, semienka, morská soľ

Ako na to:

Do nádoby DP nalejeme vlažnú vodu, prihodíme cukor, rozdrobené droždie, trocha múky a necháme vzísť kvások. 
Odvážime všetky múky, preosejeme ich do jednej misy, pridáme k nim podrvenú tabletku celaskonu a soľ. Celaskon (vitamín C) je z chemického hľadiska kyselina L-askorbová a pekári ju používajú na zlepšenie kvality cesta, lebo v jej prítomnosti sa lepšie uvoľňuje z múky lepok. Súčasne pôsobí aj ako antioxidant, a preto sa nikto nemusí báť pridávať ho do cesta.
Múku premiešame a vsypeme do nádobky DP, kde medzičasom nabehli kvasnice. Pridáme aj ražný kvások, ak máme. Kto nemá, nepridá ho. Môže miesto toho pridať lyžicu ražnej múky a lyžicu vody, alebo tento krok jednoducho vynechá. Prídavok ražného kvásku alebo trochy ražnej múky pridáva cestu chuť.
Spustíme program na prípravu cesta. Po chvíli miesenia, keď sa vytvorila kompaktná guľa, pridáme olej a necháme program bežať do konca. 
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, jemne ho zvrchu poprášime a rukami ho ponaťahujeme do obdĺžnika. Obdĺžnik rozkrojíme pozdĺž dlhšej strany na tri rovnaké kusy. 
Pripravíme si bagetovú formu alebo plech s PNP. 
Z rozkrojených častí cesta sformujeme bagetové šúľce a položíme do formy alebo na plech. Zakryjeme utierkou alebo vsunieme do mikroténového pytla a necháme im cca 20 - 25 minút na dokysnutie. Pred dokončením kysnutia ich môžeme ešte na dvoch či troch miestach narezať, aby pri pečení nepraskli, kde nechceme. 
Pred dokysnutím nastavíme rúru na teplotu 210-200°C a pripravíme si v kanvici horúcu vodu a k nej pekáč.
Pekáč s horúcou vodou dáme na spodok rúry a necháme priestor minútku zapariť. 
Zatiaľ bagety ponatierame mliekom a posypeme ich podľa svojej úvahy semienkami alebo soľou. Hneď potom vložíme formu do rúry a špricneme dnu ešte trocha vody z rozprašovača. Zatvoríme dvierka a pečieme 10 minút, potom pekáč s vodou vyberieme von a bagety pečieme ešte 10 minút a teplotu trocha stiahneme na cca 190 - 180°C. 
Možno bude mať niekto bagety už upečené po týchto 20 minútach (poklopaním na ich spodok vydávajú dutý zvuk). Môj muž neznáša "bledule", má rád vypečenejšie pečivo, takže ich dokončujem ešte vybratím z formy a položím ich do trúby na rošt. Zapnem ventilátor a nechám ich tak horkovzdušne piecť, aby stmavli. Nesmie to trvať dlho a túto fázu si treba postrážiť... 3 minútky asi. No fertig!

 
Upečené bagety vyložíme na mriežku a postriekame ich vodou alebo ich ponatierame pomocou maslovačky.
A necháme ich vychladnúť. 

Reči sa hovoria a .... no veď viete. Tentokrát som ja sama neodolala a jednu horúcu som rozlomila. Krásny škrípavý zvuk kôrky zaznel a prilákal aj ďalších ochutnávačov :-) takže prvá bageta padla raz-dva.


 Isteže je lepšie, keď vychladnú a nepália a aj sa dajú krájať. No všetko jedno, lebo keď je chuťa hlad, nedá sa dlho odolávať:-)


Táto verzia bagiet je úplne najrýchlejšia a asi najjednoduchšia čo viem. Nie je to vôbec prácne a aj keď to neprekoná chuť pečiva so starým cestom alebo s bigou, je chuť bagiet oveľa lepšia ako u tých kúpenských.
Takže ak nemám pripravenú bigu či OD, prídu k chuti takéto


5 komentárov:

BOHDA povedal(a)...

BAGETKY VYPADAJÍ BÁJEČNĚ.
PŘEJI PŘÍJEMNÝ PODZIMNÍ ČAS.
BOHDA

iGurman povedal(a)...

Paráda, vidieť že sa podarili.

nigina povedal(a)...

Bohda, vítam Ťa a ďakujem :-) a ďakujem i za návštevu u mňa. Tebe tiež krásnu jeseň :-)

nigina povedal(a)...

Gabriel, vitaj :-) už som myslela, že si zanevrel na blogovanie, blogy.
Tieto bagetky fakt môžem úplne spokojne odporučiť, určite sa podaria a sú chutné.
Som rada, že si naspäť v blogosfére:-)

iGurman povedal(a)...

Nezanevrel, len človek nemá čas. Musí aj pracovať v zamestnaní ktoré ho živí:-)
Tvoj blog sledujem stále. Vždy si pozriem nový článok.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...