pondelok, 20. apríla 2015

Kváskový chlieb ražno-špaldovo-pšeničný so srvátkou


       Strašne som si zamilovala tú pekárčinu. Aj keď kto vie, v mojom prípade sa o pekárčine asi ešte nedá veľmi hovoriť. Minule som upiekla taký skoro stavebný materiál :-).
Ešteže som robila aj druhý chlieb a ten mi vyšiel pekne. Môj  muž naň síce frfotal, že vraj ploskáčik, no keď doň zakrojil, bolo ho treba pomaly ratovať... ten chlieb myslím. Lebo mizol a mizol v bruchu môjho muža, raz natretý husacou masťou a s cesnakom, potom maslom, potom si dal s domácou lučinou, potom ešte s džemom (asi ako zákusok :-D )... A pol bochníka bolo preč :-D
A potom ho zhodnotil. Už mu nevadilo, že nie je príliš vysoký a vraj takýto treba piecť. Za najvyššiu pochvalu od neho však považujem to, že si krajec natrel džemom :-D :-D :-D chachachaááá.


Čo na to:

Rozkvas:
30 g kvásku z chladničky
120 g vody
120 g ražnej múky
Nechať cez noc kvasiť viac hodín (zvyčajne 10 - 12) podľa výkonnosti konkrétneho kvásku

Ďalej:
200 g syrovátky (ja používam väčšinou vodu + srvátku v prášku, čerstvú mám len občas)
100 g múky  špaldovej celozrnnej
100 g múky špaldovej bielej
200 g múky T650
2 čL soli
1 PL trstinového  cukru
1 čL rasce
1 čL majoránky
1 PL masti
1 PL oleja

 Ako na to:

Z kvásku si odoberieme 30 g do malej fľašky na uschovanie do chladničky pre budúce pečenie. 
Zvyšok kvásku vyhrabeme do nádobky DP, pridáme syrovátku a rozmiešame, pridáme cukor a osiate múky.
Necháme miesiť a kontrolujeme konzistenciu. Ja som pridala ešte 2 PL mlieka, aby som mala cesto hydratovanejšie :-) a pridáme zvyšok surovín. Necháme program na prípravu cesta bežať do 1/2ce a vypneme DP. Cesto vyškriabeme do vyolejovanej misy, kde ho poprekladáme a necháme kysnúť cca 1/2 - 1 hodinu. 
Potom cesto dáme na pomúčenú podložku, kde ho poprekladáme pomocou pekárskej karty, sformujeme bochník a ten potrieme škrobom. Vložíme ho do ošatky a ošatky do veľkého mikroténového sakla, necháme kysnúť a rozpaľujeme rúru na 250.
Po vyklopení bochníka z ošatky bochník ometieme, posprejujeme  a šupneme ho do rúry na rozhorúčený plech/ dlaždicu/ žuľu - podľa toho, na čom kto zvykne piecť. 
Na spodku rúry máme pripravený druhý plech alebo pekáčik na vodu kvôli zaparovaniu. Takže šuchneme doň hrnček horúcej vody. 
Pečieme 250°/10 min so zaparením, 200°/ 30 min  a necelých 5 min môžemedopiecť vo vypnutej rúre. 
Chlieb otestujeme poklopom na jeho spodok, dutý zvonivý zvuk je potvrdením, že je upečený dosť.
Chlieb položíme na rošt a postriekame, necháme ho vychladnúť, aby sme nepokazili striedku. Viem, že je to ťažké, ale pri kváskovom chlebe je vychladnutie oveľa dôležitejšie ako pri kvasnicovom. Nechceme mať predsa zdrcnutú striedku.



Je to jednoduchý kváskový chlieb robený podľa Ivy  ale s malými úpravami - zmena múky, tekutina, cukor a tie mastidlá. Tie dávam nie preto, že chcem mať viac tukov v potrave :-) ale cesto získava takú jemnejšiu konzistenciu a lepšie sa mi s ním potom robí, okrem toho ovplyvňuje aj vôňu chleba a chuť striedky. Takže používam olej (rôzne - repkový, slnečnicový, olivový...skúsila som dať aj tekvicový, ale to bolo nafigu) alebo masť( najlepšie husacia, kačacia, bravčová domáca tiež) alebo kombi olej + masť. Maslo som akosi do chleba ešte neskúsila, tým si ho hriešne  natierame po upečení, keď tak nádherne chrumká pod zubami a to masielko na ňom sa mierne roztápa...mňam!


2 komentáre:

Mery13 povedal(a)...

Paaaani ten chlebík je tak úžasný že ho zajtra asi skúsim podľa tvojho receptu. Kvások mam čerstvo dokončený :-)

nigina povedal(a)...

:-) Mery13, ďakujem za návštevu i zhodnotenie chlebíka.
Budem sa veľmi tešiť, keď vyskúšaš tento kváskový chlebík a podarí sa.
Držím palce a pekný deň Ti želám :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...