piatok 10. apríla 2015

Sladké ruské buchtičky

     Tieto buchtičky môžete kľudne robiť spolu so svojimi deťmi, čím v nich môžete vzbudiť záujem a umožníte im radosť z tvorenia.
Recept nie je zložitý, vypracujete klasické kysnuté cesto. Potom sa detičky môžu realizovať s vykrajovaním, posypávaním a skladaním... natieraním a s pečením im trochu pomôžeme :-)

     Recept som našla len tak pri nejakej fotke, keď som googlila čosi iné. A bolo to v ruštine. Preložila som ho, ale som ho trocha  podľa vlastnej úvahy prerobila s použítím prefermentu, lebo som nechcela použiť množstvo droždia, ktoré uvádzal pôvodný recept. V recepte sa písalo o búločkách, čo by mali byť žemličky, ale dľa môjho názoru sú to buchtičky...


Čo na to:

350  g polohrubej múky
180  g plnotučného mlieka
  50  g zmäknutého masla
  12  g čerstvého droždia
  70  g oleja (repkový, slnečnicový)
    1 KL kryštál. cukru
    2 PL kryštál. cukru
100  g OD  (staré cesto, old dough, paté fermenteé)
1-2 PL vody
1/2  KL soli

na plnenie: (množstvo podľa potreby a úvahy)
mletá škorica 
kryštál.cukor
maslo
čokoláda alebo čokobonbóny

na potretie:
rozpustené maslo
marhuľový džem

Ako na to:

Cesto necháme pripraviť v DP, postupujeme úplne klasicky s tým, že vodu a OD zatiaľ vynecháme... Pekáreň miesi cesto dokopy asi 20 minút, takže 5 minút pred koncom tejto fázy miesenia nahádžeme dnu postrihané OD. Vodu pridáme len podľa potreby. Cesto necháme v DP aj vykysnúť.

Cesto vyklopíme na pomúčenú plochu, poprekladáme ho a sformujeme do bochníka. Necháme postáť 10 min na doske a prikryjeme ho.
Bochník rozvaľkáme asi na 1/2 cm hrúbku a povykrajujeme kolieska.  Zvyšné cesto zhnetieme a prikryté necháme pokysnúť, kým sa budeme zapodievať inou činnosťou. Koliesok by sme mali mať 36 kusov.
Všetky vykrojené kolieska natrieme rozpusteným maslom, husto posypeme kryštálovým cukrom a škoricou.
Niektoré kolieska môžeme (ale nemusíme) naplniť polámanými kúskami čokolády. Môžeme použiť aj kúsky z bonboniéry, ak si ich vhodne pokrájame.
Pripravíme si muffinový plech, jamky vymastíme maslom alebo olejom, prípadne ich vyložíme papierovými košíčkami. Kto má silikónovú formu, odpadá akékoľvek mastenie. 
Naplnené kolieska preložíme na polovicu a tú ešte raz preložíme na polovicu, čiže dostaneme švrťkolieska. Do každej jamky vložíme tri takto zložené kolieska. Zakryjeme utierkou a necháme 1/2 hodinu kysnúť.
Všetky kúsky zvrchu potrieme olejom alebo roztopeným maslom a vložíme do rúry vyhriatej na 190°C, do spodnej časti rúry vložíme hrnček s vodou. 
Pečieme ich asi 20 minút alebo urobíme špajdlíkovú skúšku, keď sa nám zdá, že by už mohli byť hotové. 


Po vybratí z rúry ich vyklopíme na mriežku a jemne posprejujeme vodou. Ak nejdú vyklopiť, troška im pomôžeme príborovým nožom, treba ich len na niektorých miestach uvoľniť. Mne išli von pekne. 

V hrnčeku rozpustíme 1 - 2 lyžice masla, lyžicu marhuľového džemu a touto zmesou ponatierame žemličky zvrchu. 
Papkáme ich s maslom a s obľúbeným džemom. Sú mňamkové s kakaom či mliekom. Perfekt na raňajky :-)


      Takto krásne upiekla buchtičky Matilda. 


 No tie sú úplne nádhernééé...  Matilda, čím si ich plnila? Zabudla si napísať :-)

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Tak a zo zvyšku starého cesta upečené tieto ruské kvetinky.Tu som recept dodržala do bodky a cesto mi presne vyšlo do 12 mafinkových košíkov ktoré som len vymazala olejom sú veľmi dobré a efektné.

nigina povedal(a)...

Matilda, super...čím si ich plnila?
Teším sa, vyšli ti úplne nádherne :-)

Anonymný povedal(a)...

Jééj moje kvetinkové žemličky, ďakujem za uverejnenie fotky. Plnila som ich tak ako je v recepte potrela maslom, posypala cukrom, škoricou a vrch potrela marhuľovým džemom s maslom sú vlastne už len boli mňáám. M :-)

nigina povedal(a)...

:-) áno, máš ich úplne krásne... Pripomínajú mi trocha jeden recept, čo tu mám... kvôli vykrajovaniu tých koliesok a 3 sa spájajú ako v tomto recepte. Len sa to nepečie v muff.forme...http://nasavareska.blogspot.sk/2015/01/trhana-tvarohova-brioska.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...