štvrtok 8. mája 2008

Zeleninová polievka

 

 Čo na to:

cibuľa, olej, zelenina - mrazená alebo čerstvá (hrášok s mrkvou, al. karfiol s hráškom, al. mladý kaleráb, hrášok, mrkva, atď... al. napr. mrazená tzv. babičkina zmes atď.) múka alebo krupica, soľ, čierne korenie


Ako na to:

Cibuľu zapeníme na oleji a vsypeme zeleninu, môžeme pridať na kocky nakrájaný zemiak (1 - 2 ks), chvíľu popražíme a osolíme.


Zalejeme vodou, len toľko, aby to bolo ponorené. Môžeme pridať nejakú bujónovú kocku (slepačiu, hovädziu).


Po chvíli, keď je zelenina mäkká, dolejeme vodou a necháme zovrieť.
Jedna možnosť je taká, že polievku vôbec ničím nezahusťujeme, len do nej pridáme pokrájanú vňať a hotovo.


Iná možnosť je zahustenie polievky zápražkou. Avšak nie zápražkou na masle či oleji, lebo by to bolo mastné. Zahustíme nasucho opraženou krupicou alebo múkou ( alebo iná možnosť, že vsypeme trocha krupice neopraženej) a necháme 2 min. povariť. Pri podávaní dochutíme čerstvo zomletým korením.
Ešte iná možnosť je, že polievku nezahustíme, ale do nej zavaríme krupicové halušky alebo cestovinovú mrveničku a uvaríme v polievke.

 
Krupicové halušky - v miske rozšľaháme vajco, pridáme doň toľko detskej krupice, aby vznikla polotekutá hmota, ktorá musí chvíľu (10 min) postáť a ešte sama trocha zhustne. Do vriacej polievky alebo do vody hádžeme lyžicou malé halušky, ktoré sa varením nafúknu, zväčšia objem.

Cestovinová mrvenička - do misky robota dáme vajíčko a polohrubú múku a vymiesime v ňom tuhé cesto. Buď toto tuhé cesto postrúhame nahrubo strúhadlom, alebo do misky pridáme ešte toľko múky, že pri spustení robota sa hmota celá rozseká na mrvenicu. (ale potom je toho moc veľa, takže zvyšok dáme usušiť na tácňu)

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...