sobota 21. marca 2009

Makové rožky, tvarohové a makové kolesá


Čo na to:

cesto - 60 dg polohrubej múky, 4 zarovnané PL kryšt.cukru, kocka kvasníc, 1 čL soli, 125 ml oleja alebo rozpust. masla, 250 ml mlieka, 50 ml vlažnej vody, 3 žĺtka
plnka - tvarohová: 1 vanička tvarohu, 4 PL práškového cukru, 1žĺtko, hrozienka, troška strúhanej citrónovej kôry, hustý džem alebo lekvár, ktorý budeme dávať do stredu tvarohu
plnka - maková: 1 dcl mlieka, 250 g maku, práškový cukor podľa vlastnej chuti, 1 rovná čL mletej škorice, hrozienka
drobenka - 1,5 čL masla, práškový cukor, polohrubá múka podľa potreby

Na posypanie alebo ozdobenie trocha mandľových plátkov, olej alebo maslo na potretie koláčov pred pečením, 1 vajco na potretie koláčov

Ako na to:

V mikrovlnke zohrejeme mlieko, do vlažného pridáme trocha cukru, múky a rozdrobíme doň droždie. Zakryjeme papierikom z droždia a necháme 5 minút stáť.
Do misy preosejeme múku, klepneme do nej žĺtky, po obvode misy pridáme soľ a do stredu k žĺtkam dáme zvyšný cukor. Tekutý kvások vlejeme tiež do stredu a ešte chvíľu necháme stáť. Potom pridáme olej, prichystáme si vlažnú vodu a začneme miesiť cesto. Vodu pridávame postupne, podľa toho, aké je husté cesto. Cesto necháme poriadne vyhniesť, radšej viac ako menej. Spracované cesto dáme na teplé miesto vykysnúť.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku,
posypeme múkou i zvrchu a rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm.

Pohárom alebo vykrajovačkou s dosť veľkým priemerom (aspoň 8 cm) vykrajujeme kolieska, ktoré necháme na doske voľne kysnúť ešte aspoň pol hodky.
Zvyšné cesto, ktoré zostalo po vykrajovaní zhnetieme dokopy rukami a prikryjeme nahriatou kovovou miskou.
A zatiaľ si urobíme tvarohovú plnku zmiešaním príslušných uvedených ingrediencií a tiež máme čas na makovú plnku. Tú si spravíme ein-zwei, keď do rajnice nalejeme mlieko, vsypeme zomletý mak a pridávame práškový cukor podľa chuti, miešame a varíme chvíľu na sporáku, pridáme škoricu a trocha pokrájaných hrozienok. Fertig! Ešte si stihneme urobiť a vypiť kávu a pokojne zatiaľ lúštime krížovku. Cesto na nás v kľude počká a zatiaľ vychladne maková plnka.

Po pol hodinke (alebo aj tri štvrte) odkryjeme cesto pod miskou a opäť ho rozvaľkáme a opäť vykrojíme z neho kolieska, ktoré si dáme nabok. Zatiaľ si pozrieme prvé vykrojené kolieska, z ktorých sa už stali pekné kolesá.


Kolesá nakladieme na plech s papierom na pečenie (PNP) cca 12 ks na jeden plech. Do stredu kolies urobíme čajovou lyžičkou priehlbinu, do ktorej budeme klásť plnku.

Do stredu tvarohovej plnky dáme trocha hustého džemu, alebo niekoľko mandľových lupienkov. Rovnako naplníme i makovou plnkou.

Boky naplnených koláčov najprv potrieme olejom a potom rozšľahaným vajíčkom (potretie vajcom nie je nutné, ak nechceme mať koláče tmavšie).
Nakoniec ozdobíme drobenkou, ktorá tak trochu zabráni aj roztečeniu plnky (najmä tej tvarohovej).
Šupneme do vyhriatej rúry (200°C) a pečieme asi 15 minút (zapneme ventilátor).

Medzitým, kým sa pečú kolesá, začneme sa venovať príprave makových rožkov. Kolieska na rožky rozvaľkáme do elipsy, ich okraje potrieme vajcom a naložíme makovú plnku.


(Nezabúdame kontrolovať dobroty pečúce sa v rúre, aby naša práca nevyšla nazmar :).
Stočíme a vytvarujeme rožteky tak, aby spoje boli dole.
Kladieme na plech s PNP, potrieme olejom, prípadne vajcom a trocha posypeme drobenkou alebo mandľovými plátkami.

Dáme piecť asi na 180°C a pečieme o čosi dlhšie ako kolesá (17-18 min).

5 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

presne ako kedysi dávno, keď babka piekla :)

nigina povedal(a)...

rosa :)
rosicka, co je s tvojim blogom?neda sa..
prerabas ho? alebo si mala nejakeho "podareneho" diskutera?

Anonymný povedal(a)...

:) tým som nechcela povedať, že ťa považujem za babku :D blog? a to je čo? :D

motýľ povedal(a)...

Rosa :) to je ok, ved to znie ako pochvala :)
ty si tie svoje blogy zrusila?

Anonymný povedal(a)...

mm, čo je to diskutér? :) je jar, vraj, tak upratujem :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...