pondelok 27. júla 2009

Plnené batôžky v šampiňónovej omáčke

Čo na to:

Na 1 osobu priemerne papkajúcu rátame asi 3 - (4) šampiňóny strednej veľkosti. Ja som ich robila 20 ks, mala som asi 40 dg šampiňónov, 20 dg mletého pliecka, 2 trojuholníky tav. syra, trocha hrubo postrúhaného eidamu, 1 vajíčko, 1/4 čL mčk, 1/2 čL papriky, 3/4 čL vegety, 1/2 čL oregana, trocha soli, čerstvá bazalka, hrsť mletých vlašských orechov, 1/2 cibule, 2 strúčiky cesnaku;

Na omáčku - zvyšné šampiňóny + nožičky od plnených hlavičiek, 1/2 cibule, 2 (3) PL oleja alebo masla, 2 strúčiky cesnaku, bazalka, 1/4 čL mčk, trocha rasce, vegeta a soľ podľa chuti, 1 dl šľahačkovej smotany, 1/4 l mlieka, podľa potreby voda, trocha citrónovej šťavy podľa chuti, (troška cukru, ak sa žiada)

Ako na to:

Najprv očistíme šampiňóny a tým, ktoré budeme plniť, "odšraubujeme" nožičku. Pripravíme si mäsovú hmotu na ich plnenie. Zmiešame zomleté pliecko, orechy, vajco, cibuľu a koreniny a rukou dobre premiešame spolu so syríkmi. Môžeme pridať i posekané nožičky šampiňónov. Zmes dochutíme tak, aby bola pikantná podľa nášho vkusu.

Hlavičky naplníme mäsovou hmotou a lepšie je dať jej viac. Môžeme urobiť aj to, že šampiňón obalíme mäsovou hmotou (záleží, koľko sme si jej pripravili)

Lístkové cesto prekrojíme na polovicu a vyvaľkáme na pomúčenej doske. (druhú polovicu môžeme pokrájať na tyčinky alebo môžeme urobiť toto . Cesto rozvaľkáme natenko (1 - 1,5 mm) a rozkrájame na štvorce.


Šampiňóny kladieme na cesto a spájame protiľahlé konce štvorcov, pričom založíme kúsky cesta, aby plnka netrčala von a aby to vyzeralo ako batôžtek. Navrchu cesto k sebe pritlačíme. Kladieme na plech s PNP.
    
Batôžky ponatierame vajíčkom rozmiešaným s troškou mlieka a posypeme ich sezamom.

Šupneme ich do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme 20 - 25 min (piekla som s ventilátorom 20 min) sledujeme podľa farby.
 

Do panvice dáme 2 - 3 PL oleja (alebo masla) a restujeme na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu.


Keď cibuľa zosklovatie, pridáme pokrájané šampiňóny a restujeme ich spolu. Pridáme k nim soľ, vegetu, mčk, rascu, trocha vody a prikryté chvíľku dusíme.
 

V miske zmiešame šľahačku, trocha mlieka a asi 3 (4) plné čL hladkej múky,rozmiešame, aby tam neboli hrčky a vylejeme na huby. Premiešame a prilejeme mlieko (alebo vodu) do želanej konzistencie omáčky. Pikantne dochutíme citrónovou šťavou, vegetou, cesnakom a môžeme dať i troška cukru. Pridáme posekanú čerstvú bazalku. 
Tajomné batôžky servírujeme s omáčkou


1 komentár:

germa povedal(a)...

uff, toto určite urobím! Ďakujem za recept! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...