štvrtok, 3. októbra 2013

Bravčová roláda plnená šunkou a špenátovou omeletou

      Strašne dávno som už nerobila mäsovú roládu. Minule som sa však inšpirovala na Minkinom blogu, ktorá robila hovädziu roládu. Môj muž však akosi zanevrel na hovädzie mäso, frfle naň a tak som urobila roládu z jeho obľúbenej krkovičky. 

Čo na to:

500 g chudšia očistená krkovička bez kosti
4  veľké plátky šunky (alebo viac podľa potreby)
3 PL nivovej nátierky
2 vajcia
kúsok oravskej slaniny
listový špenát
4 strúčiky cesnaku
50 g syra eidam ap.
1 stredná cibuľa
1 čL gyros korenia
1/4 čL mletého čierneho korenia
1/2 čL korenia "zmes na steak"
soľ
chilli
3 - 4 PL oleja
2 PL smotany na varenie
1,5 čL solamylu

Ako na to:

Krkovičku vykostíme a očistíme od nepríjemných blán a tučného. Potom už očistený kus mäsa rozrežeme tak, aby sa dal rozložiť na plát, ktorý z obidvoch strán vyklepeme. U krkovičky sa možno nevyhneme nejakej tej diere, ktorá vznikne, (mne vznikli dve) ale nemusíme sa tým zvlášť trápiť.
Plát nasolíme a nakoreníme gyrosom a zmesou na steak. Potom potrieme tenkou vrstvou nivovej nátierky a celý plát pokladieme šunkou,


na ktorú poukladáme čerstvé špenátové listy.


Niektoré listy sú dosť neposlušné, pokrútené a zdvíhajú sa. Tak ich na chvíľu zaťažíme niečim, aby sa umravnili.

Kým sa teda umravňujú, pripravíme omeletu, na ktorú budeme potrebovať slaninku, cesnak, chilli, soľ, trocha špenátových listov a vajcia.
Slaninku pokrájame na kocôčky, cesnak na plátky a dáme restovať do panvice, zatiaľ pokrájame zvyšné


špenátové listy a prihodíme ich do panvice. Trocha celú zmes osolíme a restujeme, kým špenát tak trocha zavädne. Zatiaľ rozbijeme vajíčka, vidličkou ich vyšľaháme a dochutíme troškou soli a chilli.


Pridáme a zamiešame nahrubo postrúhaný syr. Celú túto zmes vlejeme do panvice k orestovanému špenátu a varechou vajíčka trocha roztiahneme po celej panvici


Upečieme omeletu, ktorú potom položíme na špenátové listy a budúcu roládu


Stočíme do rolády čo najtesnejšie, zaistíme kovovými ihlami, prípadne špáradlami. Ak otvory vzniknuté pri vyklepávaní plátu sú príliš veľké a nepomohla ani šunková záplata, tak špáradlom zaistíme aj takýto otvor.


Z takejto rolády nemá veľmi čo vypadávať, keďže sú v nej samé veľké kusy a vďaka omelete držia pospolu i drobné kúsky.
Na 3 PL oleja opečieme roládu zo v šetkých strán. 


V tlakáči orestujeme nadrobno pokrájanú cibuľu na troške oleja, pridáme i výpek. Celé to podlejeme asi hrnčekom vody a roládu vložíme dnu. Hrniec uzavrieme a necháme dusiť približne pol hodiny.


Takto vyzerá roláda v priereze.... treba ju však krájať trocha vychladnutú...


Kým teda roláda trocha chladne, aby sa dala krájať, dokončíme sósik - šťavičku. Do misky dáme troška studenej smotany na varenie a solamyl, rozšľaháme a vlejeme do vriacej šťavy. Ja som pridala do nej ešte štipku kurkumy.... od nej je taká nažltlá. Povaríme asi 5 minút.

Roládu krájame na kolieska cca 1 - 1,5 cm hrúbky.


Na taniere naberieme sósik a do neho vložíme pokrájanú roládu.


2 komentáre:

Gabriel Raslik povedal(a)...

Vyzerá to skvele! A súhlasím s vašim manželom: Nie je nad krkovičku!!!

milena chalupnikova povedal(a)...

prenadherna !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...