nedeľa 6. októbra 2013

Praclíky s ražnou múkou

   Tieto praclíky som včera robila prvýkrát. Niečo podobné tu na blogu už určite mám, ale tieto praclíky sú s ražnou múkou a recept som vybrala z knihy od Sara Lewis s názvom "Chlieb". Dodržala som takmer :-) úplne všetko, čo bolo predpísané v recepte,... teda skoro :-) (Na zmeny upozorním v recepte).
   Trochu bolo otravné šúľanie cesta. Ale ak máte doma malých pomocníkov, môžete ich zamestnať, aby mali pocit, že sú užitoční :-) a dôležití :-) a šikovní :-) . Potom im budú praclíky i viac chutiť:-) a nezabudnite ich pochváliť. Tak v niektorý upršaný jesenný deň sa môžete do nich spolu pustiť... :-)

 Čo na to:


325 g hladkej múky
 75  g ražnej múky
   2 čL hnedého cukru
   1 čL soli
  18 g čerstvého droždia ( v orig. bolo 1čL sušeného droždia)
275 g vody
   2 PL oleja (toto nebolo v orig.)

 na dokoončenie:
1,5 PL kryštál.cukru
   1 PL soli
   3 PL vody
semienka na posypanie

na potretie hotových (nemusí byť, ani nebolo v orig. recepte)
5 strúčíkov cesnaku (i viac, kto chce)
1 PL oleja
1 PL vody

Ako na to:

Do nádoby DP nalejeme vodu a olej, vsypeme odvážené a preosiate múky. V strede urobíme jamku, do nej rozdrobené droždie, ktoré zasypeme cukrom. Do rohu nádobky dáme soľ. Vyberieme program na prípravu cesta a necháme cesto vymiesiť a vykysnúť. 

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku,


  trocha ho premiesime a rozdelíme na 16 častí.



Každú časťvyšúľame na 30 cm dlhý šúľok



Chytíme ho za obidva konce, ohneme do oblúka a konce prepletieme - takto


 a ešte raz

a potom obidva voľné konce chytíme a prehodíme smerom od seba na oblúk sľučky


Praclíky postupne kladieme na plech s PNP,


trocha ich potrieme olejom


 a dáme ich na teplé miesto dokysnúť cca 15 min.


Kým kysnú, pripravíme si glazúru na potieranie.
Do panvice dáme 1,5 PL kryštálového cukru, 1 čL soli a necháme cukor skaramelizovať... samozrejme stále miešame, aby sa nespálil. Prilejeme vodu a stuhnutú hmotu zasa necháme roztopiť. Odstavíme, prelejeme do misky a necháme vychladnúť (do misky som preliala na urýchlenie vychladnutia).
Nakysnuté praclíky potrieme glazúrou, posypeme semienkami. Kto chce, posype aj morskou hrubozrnnou soľou.


Vložíme ich do rúry vyhriatej na 200 °C, vnútrajšok trocha posprejujeme vodou a upečieme ich do zlatohneda.

Horúce praclíky vybraté z rúry potrieme zmesou rozdrveného cesnaku zmiešaného s vodou a olejom.

Ešte dve poznámky:
Šulec môžete vyšúľať radšej dlhší, lebo pri kysnutí tie potvorky dosť nabehli, takže sú také tučné.
Olej som dala do cesta preto, aby praclíky neboli tvrdé. Takže ak chcete mať tvrdšie pracle, olej nedajte. Cesto bude bude suchšie a tvrdšie, také k pivu či vínu. Ja som robila takéto kvôli mužovi, ale aj v  tejto variante ich môžete ponúknuť k pivu

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...