sobota, 26. októbra 2013

Špecle s omáčkou so šampiňónmi a údeným mäsom

     Niekedy neviem, čo mám variť. Ak som si to deň vopred nepremyslela, tak druhý deň treba premýšľať o to viac, ale keď nápad stále neprichádza, pomaly to začína vyzerať, že treba čarovať. Ale ja veru čarovať neviem... a niekedy by sa to veľmi zišlo.
     Tak v takejto situácii sú podľa mňa východiskom len a len cestoviny. To je jedno ako. Treba sa len uvoľniť a pošmátrať v chladničke alebo v špajze. No a pri takejto revízii sa nám v hlave pravdepodobne rozjasní a príde myšlienka. Len opatrne, aby sme v eufórii niečo neprekombinovali... :-)


Čo na to:

1 menšia cibuľa
2 - 3 strúčiky cesnaku
kúsok mäsitej slaniny
8 - 10 ks šampiňónov
1/2 - 1 chilli paprička
čerstvá farebná paprika
1 dl šľahačkovej smotany
mlieko na zriedenie dľa potreby
1 PL hladká múka
čerstvá bazalka
kúsok vareného údeného mäsa
syr na strúhanie
špecle alebo iná cestovina
soľ
mleté čierne korenie
rasca celá
1 PL masla, 1 PL oleja
 citrónová šťava na dochutenie

  Ako na to:

     Cibuľu pokrájame nadrobno, cesnak na plátky a slaninku na menšie hranolčeky. 
Do hlbšej panvice dáme roztopiť maslo, pridáme slaninku a pomaly necháme stopiť. Po chvíli pridáme olej a vložíme cibuľu a cesnak. 


Ak chceme použiť aj chilli papričku, tak toto je správna chvíľa a pridáme aj ju.


Môžeme dať ešte aj kúsok čerstvej zelenej alebo červenej papriky posekanej na menšie kúsky. Spolu necháme restovať pár minút a potom pridáme pokrájané šampiňóny. Osolíme, pridáme štipku rasce, trocha mčk, prikryjeme vrchnákom a necháme dusiť na minime. 


Kým sa dusia šampiňóny, dáme na sporák variť vodu na cestoviny a vo vriacej osolenej vode ich potom uvaríme, neskôr scedíme.

     Taktiež si pripravíme zátrepku zo šľahačkovej smotany, trošky mlieka a hladkej múky. Dobre ju vyšľaháme metlou, aby sme v nej nenechali múčne hrčky. Zátrepku vlejeme k mäkkým šampiňónom. 


Premiešame a pridáme potrebné množstvo mlieka na zriedenie (alebo použijeme vodu). Necháme pár minút prevariť.

Zatiaľ pokrájame na pásiky údené mäso - množstvo podľa chuti a ešte posekáme bazalku.


Mäso vložíme do omáčky ihneď, kým ju ešte prevárame. Bazalku vložíme až po jej dokončení do hotovej omáčky.

Na záver dochutíme troška soľou, ak treba, a citrónovou šťavou.

     Špecle môžeme buď vložiť priamo do omáčky a zamiešať, alebo na tanier dáme špecle, uprostred nich  urobíme dolinku


a do nej naložíme omáčku.




Celé posypeme strúhaným syrom.


1 komentár:

Gabriel Raslik povedal(a)...

Špecle sú fajn.Veru ja to robím tiež tak, kuknem do chladničky a už to mám v hlave. Niekedy sa ale mne tiež stáva, že prekombinujem :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...