štvrtok 24. októbra 2013

Cukinovo-mrkvová polievka s chilli a rukolou


Číra improvizácia, vzniknutá v chvate a náhodou sa príjemne vydarila. Vizuálne trocha pripomína tekvicovú, ktorú tiež máme radi, ale chuťovo je to iné. Isto iste sa nehodí pre menšie deti kvôli tej chilli. No bez nej by to zasa nebolo ono.




Čo na to:

1 cukina
1 zemiak
1 mrkva
1/2chilli papričky
hrsť rukoly
1 dl šľahačkovej smotany 
1a1/2  čL hl. múky
štipka vegety
celé čierne korenie (cca 5 guličiek)
1 bobkový list
3-4 strúčiky cesnaku
soľ
vývar (zeleninový)

Ako na to:

Očistenú a pokrájanú zeleninu dáme variť do vody, nesolíme. Vody dáme len toľko, aby zelenina bola ako tak ponorená, prihodíme korenie a trocha vegety. Keď je mäkká, časť vývaru odlejeme bokom a zeleninu zmixujeme ponorným mixérom. Doplníme vývar a dáme späť na platňu. Do polievky vhodíme bobkový list a necháme chvíľu variť. Potom ho vylovíme a vyhodíme (bobkový list sa vraj nemá variť dlhšie ako 10 minút a nemá sa ho dávať veľa, lebo môže spôsobovať problémy).
Pripravíme si zátrepku zo šľahačkovej smotany a múky, ktorú riadne vymiešame, aby bola bez hrčiek. Vlejeme ju do vriacej polievky, znížime na minimum a necháme chvíľu povariť. Chvíľami premiešavame, aby sa nepripálila zátrepka. Ak je potrebné, čo veru je, pridáme potrebný objem zeleninového vývaru (alebo vodu + zeleninovú bujónkocku).
Nadrobno posekáme chilli a vhodíme ju do polievky. Necháme ju minútu či dve povariť a hotovo. Dochutíme trochou soli a môžeme čerstvo namlieť trocha čierneho korenia.


Nahrubo posekáme hrsť rukoly a prelisujeme cesnak. Vložíme všetko do odstavenej polievky.
Namiesto závarky alebo krutónov vložíme do polievky drobné slané krekry.



Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...