pondelok 17. februára 2014

Kyslá fazuľková polievka so zemiakmi a vajíčkami

       Recept na kyslú fazuľkovú polievku tu na blogu mám, ale táto jej sesterská verzia je možno trocha diétnejšia a trošilinka zaujímavejšia. Recept nemám odnikiaľ, len tak akosi vznikla pod rukami a diétnejšia je preto, lebo som nemala smotanu, resp. nebolo jej dosť. Tak som si povedala, že neva, nech! Aspoň mi nebude chutiť :-)  No ale chutila tá potvorka všetkým, aj mne, ktorá nemá polievky veľmi v obľube. No ale zato môj muž neustále polievky forsíruje a nevie si bez nej predstaviť deň.
       Asi by sa do nej hodil aj kôpor, ale nenapadlo mi to vtedy. Tak kto chce a má ho rád, môže polievku ozvláštniť touto príjemnou bylinou. Je to polievka pre malých aj pre veľkých :-)

Čo na to:

200 - 250 g mrazenej zelenej fazuľky
2 stredné zemiaky
1 mrkva
1/2 väčšej cibule (alebo 1 menšia)
200 ml mlieka
1 - 2 PL smotany na varenie  ( alebo šľahačkovej či kyslej)
1 PL hladkej múky
2 PL oleja
soľ
čierne korenie (asi 6 guliek)
nové korenie (asi 6 guliek)
2 bobkové listy
(trocha vegety) - nemusí byť

na dokončenie:
2 - 3 vajíčka natvrdo
2 PL octu (alebo podľa chuti)
ždibec kryštál. cukru ( tiež podľa chuti)

Ako na to:

Na olej dáme restovať pokrájanú cibuľu, pridáme zemiaky i mrkvu pokrájané na kocky, restujeme, pridáme i fazuľku a osolíme. 
Po chvíli podlejeme horúcim vývarom alebo vodou (asi 1/2 litra), vhodíme korenie, bobkáč, ak niekto má rád vegetu,  a prikryté dusíme domäkka.
Kým sa dusí zelenina, dáme uvariť vajíčka natvrdo a potom ich dáme ochladiť. Naťuknuté a v studenej vode vyčváchané :-) by sa mali potom lepšie šúpať. Teda ak ste ich nevarili v tom čude, na ktoré teraz stále chodí reklama v TV. 
Pripravíme si zátrepku - asi v 100 ml mlieka rozmiešame smotanu, pridáme múku a metličkou prešľaháme. 
Keď je zelenina mäkká, dolejeme ešte patričné množstvo horúcej tekutiny (vývar, voda) a do vriacej polievky nalejeme zátrepku. Miešame a doplníme zvyšné mlieko.... kto chce, pridá i viac... dľa uváženia.
Polievku necháme prevrieť cca 5 minút. 
Po odstavení ju dochutíme trochou octu a ak sa vám šmykne ruka ako mne, môžete doladiť trochou cukru. Jasne, že nie veľa, ale tak... priměřeně :-) .... veď ochutnáte a viete.
Do hotovej polievky vložíme pokrájané vajíčka, prípadne ešte kôpor.
 
 

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...