štvrtok 25. septembra 2014

Vajdó Hokaidó polievka (z tekvice Hokaidó)

     Táto polievka má svoj televízny pôvod a zdá sa, že všetci ju poznajú. Herec Jožo Vajda ju varil v relácii Bez servítky a mne sa ihneď zapáčila, takže odvtedy ju varievam. Díky, Jožo Vajda :-) Dovtedy som takúto polievku nerobievala a ani som si tú tekvičku v obchode nevšímala. 
Recept je jednoduchý, jednoduchší snáď ani nepoznám.



Čo na to:

1 tekvička Hokaidó
1 kelímok sladkej smotany
soľ
muškátový oriešok
mleté čierne korenie
1 stredná cibuľa
2 PL oliv. oleja
2 strúčiky cesnaku
1 krajec chleba
tekvicový olej
tekvicové jadierka

Ako na to:

Tekvicu umyjeme a bez šúpania ju pokrájame. Prekrojíme na polovicu, potom vyškriabeme jej vnútro a obe polovice rozkrájame na kocky. 
Cibuľu ošúpeme, pokrájame a speníme na oleji. Prihodíme kocky tekvice a osolíme, prihodíme trocha mletého čierneho korenia a chvíľu restujeme za stáleho miešania. 
Potom tekvicu podlejeme vodou alebo vývarom a prikryté dusíme domäkka. Behom 15 minút by mala byť tekvička mäkká. Odstavíme.
Ponorným mixérom tekvicu rozmašírujeme na kašu, dáme späť na horák a do vriacej vlejeme smotanu. Ja ju zvyknem ešte trocha nariediť mliekom, podľa úvahy a želanej hustoty môžeme priliať ešte ďalší vývar. 
Postrúhame ždibec muškátového orieška a pridáme do polievky, ktorú ešte trocha povaríme.

V panvici opečieme na troche oleja krajec chleba, ku koncu pridáme zopár tekvicových jadierok a tiež ich narýchlo opečieme. Hrianku potrieme cesnakom a pokrájame. Vkladáme do polievky pri servírovaní, posypeme opečenými jadierkami a pokvapkáme tekvicovým olejom. Mňam! :-)


                                             A tu je môj obľúbený herec Jožo Vajda, preto Vajdó :-D

7 komentárov:

Laura Kováčová povedal(a)...

Úžasná jesenná polievka ... robievam ju rovnako a teraz aj dosť často ... A kto ju ešte nerobil, nech ihneď vyskúša ... veď k studenej jeseni patrí dobrá, teplá polievočka ... :)

nigina povedal(a)...

Presne ako hovoríš :-) a ešte by som dodala, že svojím karoténom a farbou pôsobí proti zlej nálade šedivých jesenných dní :-)

jarmila povedal(a)...

Tak takýto recept som hľadala. Konečne sa mi urodilo pár týchto tekvíc, tak idem na to

Martina povedal(a)...

:-)), Niginka, vieš, že aj ja som tú časť vtedy sledovala /ako aj všetky ostatné/ a napísala som si postup na túto polievku a ešte som sa k nej nedostala????? Vyzerá božsky, milujem husté /krémové/ polievky. Musím sa poobzerať po hokaido :-).

nigina povedal(a)...

Jarmilka, keď si si tekvice aj sama vypestovala, o to viac ti bude chutiť táto polievka... podľa mňa je úplne dokonalá.

nigina povedal(a)...

Rikinka, to bolo zo seriálu Bez servítky, tuším. Tiež som to pozerávala, ale potom sa roztrhlo vrece s reláciami o varení a táto dosť často bola taká nanič, tak som len občas videla. No a táto Vajdovka bola super, môj muž keď ochutnal polievku prvýkrát, si ju okamžite obľúbil. Aj my ostatní. Muža som spomenula preto, že je dosť konzervatívny a občas nové recepty odmieta. No tento prijal ihneď. Teraz je sezóna, tak ju vyskúšaj, neoľutuješ :-)

Martina povedal(a)...

Niginka, môj muž "zošrotuje" všetko :-). Pri nových jedlách stále čaká čo to bude a ja čakám potom na odozvu. Väčšinou som mu brnkla na strunu a chutilo. Škoda, že mám obdobie, kedy som viac busy a varievam také rýchlovky. Ale hádam to nebude trvať večne ! :-).
Pozdravujem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...