štvrtok 23. apríla 2015

Hrebene s tvarohom a brusnicami

      Robila som ich dnes na večeru a nebola s nimi fakt žiadna babračka. Rýchlo hotové... snáď 30 minút práce, ak nerátam čas čakania a potom čas pečenia. Lebo to som vlastne nerobila nič, resp. čučala som na tenis v telke. No áno, nie celkom bezstarostne a s minútkami vedľa na stolíku.

 Čo na to

cesto:
250 g polohrubej múky
100 g špaldovej bielej múky
170 g acidofilného mlieka
  50 g mlieka
  12 g droždia
  80 g starého cesta (paté fermenteé, old dough)
2 PL  trstinového cukru
1 ČL trstinového cukru
     1  žĺtok
 60 g oleja
 trocha soli

plnka:
250 g hrudkový tvaroh (Rajo)
1/2  kelímka mascarpone
práškový cukor podľa chuti
1 bal. vanilkového cukru
sušené brusnice
citrónová kôra

na potretie:
1 bielok + 1 PL mlieka

Ako na to:

Mlieko zohrejeme v MW a zmiešame s acidofilným, pridáme  1 čL cukru a droždie, necháme vzísť. Vlejeme do nádobky DP, pridáme preosiatu múku a necháme zmiešať, potom pridáme žĺtok, cukor, olej , soľ a staré cesto postrihané na malé kúsky. Všetko necháme miesiť a vykysnúť na programe Cesto.

Brusnice opláchneme a zalejeme ich vlažnou vodou, aby zmäkli.

Cesto vyklopíme na pomúčenú plochu, poprekladáme ho z krajov do stredu a sformujeme do bochníka. Prikryjeme ho a necháme 10 min odpočívať. Zatiaľ pripravíme plnku.

Plnka: Do misky dáme tvaroh, pridáme pol kelímka mascarpone, pristrúhame citrónovú kôru a pridáme ešte práškový cukor v množstve, aby nám plnka chutila. Ja sa snažím dať cukru čím menej, ale plnka sladká musí byť. Pridáme aj vanilkový cukor. Všetko spolu dobre premiešame, vajco, resp. žĺtok nemusíme dávať, vďaka mascarpone sa plnka nebude rozsýpať. Kto nemá mascarpone, môže žĺtok dať.

Cesto rozvaľkáme do obdĺžnika a prerežeme ho dvoma vodorovnými rezmi na 3 pásy. Tie rozrežeme tak, aby sme dostali väčšie obdĺžniky. Mne ich vyšlo 13, ale jeden bol len taký škratný pozliepanec z odrezaných rohov. 
Keď cesto plníme, obdĺžničky si dáme pred seba a v hornej polovici obdĺžnika urobíme zopár (4 - 5) zvislých zárezov. Na dolnú polovicu cesta nanesieme tvarohovú plnku, takú riadnu porciu, a nakladieme na ňu brusnice. Brusníc dáme bohato, čím viac, tým lepšie.
Nenapadlo mi nič fotiť, ale kamarátka chcela, aby som sem dala recept s postupom. Tak  som aspoň nakreslila, to čo chcela.  Nakrojenie cesta radielkom a kopeček tvarohu a naň viac kusov brusníc....Snáď to bude už jasnejšie :-)

Hornú narezanú polovicu preložíme cez plnku a prstami popritláčame boky, aby plnka nevyliezla. Ukladáme na plech s PNP a necháme postáť, aby dokysli. Pred pečením ich potrieme zmesou rozšľahaného bielka a mlieka.
Pečieme ich v rúre  vyhriatej na 180°C asi 20 min. Ku koncu pečenia pridáme ventilátor, aby chytili lepšiu farbu. Nie je od veci piecť so zaparením rúry.

Upečené necháme vychladnúť na mriežke, aby sme predišli navlhnutiu pečivka.




Ak je to nevyhnutné, tak ich zvrchu troška pocukrujeme



4 komentáre:

Intuice povedal(a)...

http://intuice.blog.cz/

Mňam, vypadají moc dobře! :-)

nigina povedal(a)...

Ďakujem :-)

Iva povedal(a)...

Hřebeny vypadají krásně. Přidat do tvarohu brusinky je výborný nápad.:-D

Unknown povedal(a)...

Vitaj, Iva :-) ďakujem... my ich milujeme, tak ja ich všade pchám :-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...