streda 26. júna 2013

Maďarský guláš ( v tlakovom hrnci)


   Tento dobrý guláš som uvarila podľa receptu z televízie Paprika. Guláš varil Maďar, aj vysvetľoval jednotlivé fázy postupu. To sa mi páči najviac na kulinárskych programoch, keď majster svojho remesla aj vie, čo robí a prečo to robí... Podobne vysvetľuje veci aj Polreich, český kuchař, ktorého mám rada alebo skoro najradšej v našej zemepisnej šírke :-) Upresňujem, že preto, "že umí!"a jeho nadávky mám na háku :-)
Teda späť k  tomuto receptu... dodržala som výnimočne skoro všetko :-) akurát miesto feferónky som dala chilli, lebo som nemala tie feferóny a ešte prídavok cesnaku na konci bol môj prínos do tohto receptu :-). Ale myslím, že to je ok. Bola som prekvapená, že do toho Maďar nenapchal kopu rajčín, ale fajn, keďže som mala len cherry a tie by mi bolo ľúto variť. Takže Vám predkladám túto verziu maďarského gulášu, ktorý chutil božsky



Čo na to:

1 kg hovädzieho na guláš (najlepšie krk, glejovka-resp. močing),
3 cibule,
6 strúčikov cesnaku,
2 čL ml.sladkej papriky,
1/2 čL mčk,
1/2 čL mletej rasce,
1/4 čL celej rasce,
1 PL majoránky,
1 chilli paprička,
1 - 2 ks zelenej papriky,
2 čL paradajkového pretlaku,
soľ,
na zahustenie 1 postrúhaný zemiak alebo 2 čL hladkej múky rozmiešané s trochou studenej vody

Ako na to:


Umyté, osušené mäso zbavíme blán a prípadne i tuku. Pokrájame na väčšie kúsky.


  Cibuľu a trochu cesnaku pokrájame a dáme restovať na olej.


 Časť cesnaku necháme na záverečné dochutenie. Cibule by mala byť rovnaká kopa ako mäsa. Na cibuľu dáme restovať mäso.

Opekáme ho čo najrýchlejšie pri vysokej teplote, aby sa čím skôr uzavreli póry, preto mäsko aktívne miešame.

  Keď je už poriadne orestované, pridáme koreniny.


Opäť restujeme, aby sa všetky kúsky pekne obalili a osmahlo sa i korenie, len to nesmie dlho trvať (aby nezhorkla paprika). Pridáme zelenú papriku a chilli papričku.


Taktiež pridáme pretlak, restujeme a osolíme.


Týmto sa nám urobila krásna šťavička.


 Ale keďže ideme dusiť, musíme pridať potrebné množstvo vody.


Uzavrieme vrchnák tlakáča a necháme dusiť. Čas dusenia v papiňáku pre rôzne druhy mäsa (či mias :-) ? ) je orientačný, takže budeme musieť experimentálne zistiť pre to naše aktuálne mäsko. Moje mäsko sa dusilo 50 minút.

A bolo krásne mäkulinké a šťavnaté (Bohužiaľ, musím priznať, že nebolo kúpené u nás, ale u južných susedov. U nás kúpené bolo na pohľad pekné, ale dusila som ho oveľa dlhšie, kým zmäklo a nebolo také dobré :-( takže kvalita mínus )
Guláš po otvorení tlakáča ochutnáme,


šťava zhustla od rozdusenej cibule, ale ak chceme viac šťavy, pridáme potrebné množstvo horúcej vody a dochutíme ju.

Zahustíme pridaním jemne postrúhaného zemiaka alebo pridaním zátrepky z malého množstva vody a múky. Pridáme majoránku a pár minút povaríme. Dochutíme už len prelisovaným cesnakom.


Podávať môžeme aj so zemiakmi alebo s ryžou, alebo s pečivom


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...