štvrtok, 20. júna 2013

Rillettes pre zaneprázdnených

   Toto je jeden z receptov, ktoré som postla na MMB.sk ale tu mi chýba... bolo to v otóbri 2012.
Francúzske rillettes sa robia niekoľko hodín, maškrtníci to isto vedia. A gurmáni ten čas veru obetujú. No ja mám síce dobroty rada, ale zase čo je veľa, to je veľa :-) ... takže čas prípravy som skrátila použitím tlakáča. Vám, ak sa chce, tak robte v liatinovom hrnci, titánovom hrnci alebo dákom hrnci so sendvičovým dnom 5 - 6 hodín... a budete to mať po francúzsky :-)
Ja som vo Francúzsku bola len raz, ale túto špecialitku som tam nejedla. Akurát keď bol "Francúzsky týždeň" v Lidli som kúpila sklenku Rillettes... bola taká mrňavučká, zbodli sme to hneď. No a rozdiel veru len ten, že za cenu kúpenej sklenky som doma urobila štyri oveľa väčšie a pre nás i lepšie - pikantnejšie. Tak ak chcete, inšpirujte sa :-)

Čo na to:

1,5 kg bravčového mäsa (pliecko, bôčik aj s kožou), 
0,75 kg surovej slaniny (tuk na vytápanie), 
mleté čierne korenie (mčk), soľ, 
2 dl vína, 5 dl vody, 
cibuľa a cesnak podľa chuti (najlepšie veeéééľa obidvoch :-)
feferonka podľa chuti

Ako na to: 

1) Surovú slaninu pokrájame na malé kocky 1,5 x 1,5 cm ( nemusíte merať, nestrieľa sa z toho )

2) Slaninové kocky dáme do väčšieho kastróla a pomaličky vytápame. Občas pomiešame. (Podľa odporúčaní má byť liatinový hrniec, ale ja nemám, Normálny kastról som dala na liatinovú platňu)

3) Mäso pokrájame na trocha väčšie kocky 3 x 3 cm a keď sa vytopená slanina už trocha ponáša na oškvarky, pridáme do kastróla aj pokrájané mäso. Dobre premiešavame, aby sa mäsko poriadne poopekalo (žiadne solenie ani korenenie ešte). (Ak máte ten liatinový hrniec, pokračujte v ňom naďalej)

4) Do tlakového hrnca dáme trocha oleja alebo vytopenej masti, na nej orestujeme pokrájanú cibuľu a cesnak a pridáme obsah z kastróla aj s vytopenou masťou. Ja som nemala bôčik, robila som to len z pliecka, tak som v tejto fáze pridala trocha kože (ako na huspeninu). Podlejeme vodou ( 4 dl ), osolíme, okoreníme mčk, pridáme pokrájané feferonky (nemusí byť). Zatvoríme hrniec a dusíme najmenej hodinu.

5) Po 1 hod - 1,5 hodine omrkneme stav mäska a skontrolujeme tekutinu. Ak sa mäsko ešte nerozpadáva, podlejeme ak treba a ešte chvíľu dusíme. (U mňa to bolo 75 minút)

6) Uvarené kože vyberieme a nadrobno pokrájame (ja som ich dala do robota a mixla).

7) Z tlakáča som mäso zase preliala do pôvodného kastróla, pridala som tie rozmixnuté kožky a podliala som vínom. Zakryté som dusila už len 10 minút a fertig!!
-
Tlakáč urýchlil prípravu rillettes, ktorá normálne trvá cca 6 hodín ( pomalé prebublávanie v liatinovom hrnci) . 

   V niektorých oblastiach Francúzska takto pripravené mäsko ešte pomelú, inde im stačí ho len roztlačiť.     ( Ja som sa priklonila k tomu roztlačeniu). Rillettes nadávkujeme do nádobiek (akékoľvek uzatvárateľné), na vrch mäsa nalejeme vytopený tuk a dáme vychladiť. Nádobky s rillettes potom umiestnime do chladničky alebo mrazničky, podľa toho, aké máme s ním zámery :-))) Zvyšný vytopený tuk nevyhadzujte, využijete pri varení.
V chladničke vydrží rillettes dlhšiu dobu (cca 2 týždne), ak nezjete :-)))
-
Rillettes (čítaj rijet) sa papkajú s čerstvým chlebíkom alebo na hriankach. Po vybratí z chladničky ich nechajte trocha postáť v teple (alebo do MW) aby sa lepšie natierali.
-
P.S. Tej surovej slaniny odporúčam dať i viac ako som dala  ja . Nadbytočnú vytopenú masť môžete použiť pri inom varení. Moje rillettes sú až moc "chudé" (alebo použite tučnejší druh mäsa ako pliecko).

V začiatočnej fáze tepelnej úpravy


Roztlačené, veď treba degustovať



 Je to naozajstná gurmánska dobrôtka


Do takýchto troch krabičiek mi vošlo to, čo zostalo po degustácii. Dve som dala do mrazničky.


Po vybratí z chladničky ich treba nechať nahriať, lebo stuhnuté sa ťažko natierajú (buď voľne alebo MW)


Je to dobrôtka, ktorou môžete ponúknuť  návštevu, na piknik sa hodí, alebo len ako taká jednoduchá rýchla večera. Niektorí rillettári ním dokonca obdarúvajú svojich známych :-) ... prečo nie? :-)


 

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...