piatok, 30. januára 2009

Tvaroháče

 Čo na to:

cesto: 
1/2 kg polohrubej múky,
3 PL práškového cukru,
1 balíček vanilkového cukru,
1 čL soli,
3 žĺtka,
1,5 dl oleja
2,5 dl mlieka,
1 kocka kvasníc,

plnka: 
1 tvaroh,
práškový cukor (podľa chuti),
1 vanilkový cukor,
hrozienka,
trocha citrónovej kôry,
1 žĺtko ,
trocha solamylu - zmiešať všetko okrem hrozienok

Ako na to:

Múku preosejeme a pripravíme kvások z mlieka, kvasníc a cukru. Kvások vylejeme na cesto, osolíme, pridáme vanilkový cukor, olej a vymiesime cesto. Necháme ho vykysnúť a potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme. Rozkrájame na rovnaké štvorce a na každý dáme tvarohovú plnku a hrozienka. Protiľahlé strany štvorca spojíme a zakrútime. Môžeme k sebe popritláčať aj okraje cesta, ktoré tvoria uhlopriečky batôžkov, aby cez ne nevytekala plnka. Batôžky na plechu potrieme olejom, necháme ešte chvíľu nakysnúť a upečieme. Po vybratí z rúry oprskáme koláče studenou vodou (len trocha)

Obmena: miesto štvorcov môžeme vykrajovať kolieska , ale cesto necháme vyššie. Kolieska necháme postáť, potom do nich urobíme priehlbinu lyžicou a vložíme tvarohovú plnku, ozdobíme hrozienkami, pomastíme okraje a dáme piecť.

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...