streda 11. marca 2009

Parené buchty

 Čo na to:

500g polohrubej múky,
250ml mlieka,
kocka droždia,
1čL soli,
1čL kryšt. cukru
1 žĺtko

Ako na to:

Pripravíme kvások z vlažného mlieka, droždia a cukru. Vylejeme ho k múke, pridáme žĺtok a soľ.
Vymiesime cesto, ktoré je hladké a pružné. Dáme ho kysnúť na teplé miesto.
Po vykysnutí ho vyložíme na vaľkaciu dosku posypanú múkou.




Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a rozkrájame ho na štvorce.



Na každý štvorec uložíme lekvár (treba použiť hustý, nie džem)




a zabalíme ako batôžtek.





Cesto musíme dobre spojiť, aby plnka nevytekala.





Potom batôžtek otočíme spojom do múky a na nej ho sformujeme doguľata.





Pripravené buchty necháme ešte aspoň polhodinku v kľude odpočívať prikryté utierkou.





Do hrnca si pripravíme parák a všetko to vymastíme ho olejom.





Do hrnca nalejeme toľko vody, aby jej hladina bola poniže paráka.
Necháme zovrieť vodu a na parák uložíme nakysnuté buchty.





Prikryjeme pokrievkou a necháme ich pariť 10 minút (nič by sa nestalo, keby sme ich nechali aj dlhšie, neprevaria sa :) Po vybratí ich povrch pomastíme olejom a dáme pariť ďalšiu várku.

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Mas odvahu dievca :-D Ja som sa na parene buchty odhodlala az po tridsiatke a to este nedopadlo slavne :-D Sikula!

Anonymný povedal(a)...

moje nervy, tak parené buchty som nejedla už celú večnosť...vyzerajú úžasne! :)

motýľ povedal(a)...

Rosa, ja som si myslel, ze parene buchty to je chlapske jedlo a zeny ho nemaju rady :) lebo sa z nich pribera. Ja som skoro praskol,ked som to teraz jedol po dlhej dobe :)

Anonymný povedal(a)...

Motýlik, ja nie som žena, ja som hysterka...alebo to je len čiste ženská záležitosť? :) parené buchty som vždy milovala, pekne posypané kakavkom, alebo tvarohom, poliate roztopeným masielkom a pocukrované...ja inak milujem všetko od cesta... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...