štvrtok 16. apríla 2009

Chrumkavé zemiaky

Čo na to:

zemiaky (množstvo ľubovolné), hladká múka, soľ, podľa chuti mčk alebo grilovacie alebo akékoľvek iné obľúbené korenie, ale nemusí byť vôbec žiadne, 1 PL oleja (alebo 2, kto chce ), niekedy možno pridať plátky slaninky (len navrch)

Ako na to:

Zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame a dáme do vriacej
osolenej vody. Varíme ich cca 7 - 8 minút. Potom vodu z nich zlejeme a vysypeme do nejakej misy.
V tanieri si pomiešame hladkú múku, soľ (a prípadne ľubovolné korenie) a zmesou posypeme zemiaky. Poobraciame ich čo najviac, aby sa to dobre nalepilo. Potom zemiaky vysypeme na plech s rozohriatym olejom (alebo masťou?) a pečieme pri 200°C, kým nevidíme tú správnu červenkastú farbu a peknú chrumkavú kôrku.
 U nás sú pečené zemiaky dosť častou prílohou, máme ich radi, najviac manžel. Ak náhodou dáke zemiaky v pekáči zvýšia, tak on sa obetuje :-))) a zlikviduje ich, aj keby neviem čo :-)


8 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Mňam pečené zemiačky môžem aj ja. Len ja ich robím aj so šupkou a skoro na sucho (len jemne vymažem plech). A najradšej mám také úplne malé zemiačky - tie dostávam od maminy, lebo sa jej ich nechce čistiť:-)))Packa

nigina povedal(a)...

Packa,tiež mi chutia zemiačky v šupke. Ale musia byť pekné. V predaji nie vždy ponúkajú vhodné :(
Tie maličké iste aj skvele vyzerajú aj chutia :))
Keď dávaš tak málo tuku, neprilepia sa?
Vďaka za koment :))

Anonymný povedal(a)...

Ja vymastím len dno plechu a zatiaľ sa mi nestalo, že by sa zemiaky nedali preložiť na tanier. A to ich nepredváram. Ja aj hranolky robím radšej v rúre na sucho, ako v panvici na oleji.

Anonymný povedal(a)...

To som bola ja Packa:-D

nigina povedal(a)...

Packa, dik. No mne sa tiez dali zemiaky prelozit na tanier, ale dalo to pracu. A to najlepsie - chrumkave - zostávalo na plechu (nie vsetko,ale dost)
Hranolky sme robili vo fritaku :( ale vzdy zmlandraveju, nemame to moc radi :( Ale take z rury a bez oleja, to by bola ina pesnicka. Tie Oven fries hranolky McCain poznam, tie obcas peciem. Ale ak hovorite o domacich hranolkoch pecenych bez tuku v rure, prosim vysvetlite, alebo dajte adresu (ak mate kuli blog?) Dakujem vopred :))
Kristina

Anonymný povedal(a)...

Domáce hranolky nerobím jednak som "lenivá" a uľahčujem si prácu ako sa dá a u nás ani moc nefrčia. A k tým pečenými zemiakom - ja ich v polovici pečenia kovovou obracačkou odlepím od dna plechu a dopečiem. Sú chrumkavé a nie moc mastné. Bóžinku už sa teším na nové. Packa

Laň povedal(a)...

Mas uzasny blog, jdu hned prilohu k masku vyzkouset :)

Anonymný povedal(a)...

JA VYMASTíM VADžíNU

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...