piatok 11. októbra 2013

Chlieb Tekvičák




Čo na to:

500 g  (celková hmotnosť) zmes múk:
          špaldová  70 g
          ražno-pšeničná celozrnná 100 g
          T650 pšeničná chlebová  330 g
2,5 čL soli
   1 PL hnedého cukru
2,0 PL tekvicového oleja
   1 PL slnečnicového oleja
   2 PL tekvicových jadier (nahrubo pomleté)
  18 g   čerstvého droždia
       2   celaskony
350 g  bigy
330 g  vody
trocha rasce, majoránu a rozmarínu

Ako na to:

Bigu vyberieme z chladničky a po odvážení ju necháme v miske voľne naberať izbovú teplotu. 
Zatiaľ si pripravíme zmes všetkých múk, ktoré preosejeme. Šupky z celozrnných múk, ktoré neprešli sitom samozrejme vsypeme späť do múky. Osievaním sme múky prevzdušnili, čo má význam pri spracovaní cesta.
Do nádobky DP vlejeme odváženú vodu (presnejšie odmeranie ako pomocou merania objemu v domácnosti). Tiež pridáme obidva oleje.
Vsypeme zmes múk, ktorú sme premiešali s rozdrveným celaskonom a soľou. Doprostriedka rozmrvíme droždie a zasypeme cukrom. 
Spustíme program CESTO. Po chvíli skontrolujeme, aká je hutnosť cesta a či netreba pridať vodu. Vodu pridávame len v prípade, že DP má ťažkosti s miesením. Necháme program bežať len do konca fázy miesenia. Pekáreň vypneme , pridáme bigu, tekvicu a korenia. Ten istý program zapneme znova a necháme ho bežať do konca. Samozrejme vo fáze tohto nového miesenia spolu s bigou skontrolujeme hutnosť cesta a opäť len opatrne po PL pridáme vodu, ak treba. Alebo naopak pridáme múku, ak je cesto riedke. 

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trocha posypeme i  povrch a cesto poskladáme z rohov ku stredu. Potom ho sformujeme do bochníka a prenesieme do vhodnej nádoby  (správne by mala byť ošatka) na ďalšie dokysnutie. Nádobu opatríme buď utierkou alebo PNP posypaným múkou. Ja som dala PNP, ktorý mi umožnil ľahšiu následnú manipuláciu s bochníkom. Nádobu prikryjeme čistou utierkou alebo vložíme do mikroténového sakla a necháme kysnúť na teplom mieste. Povrch bochníka môžeme narezať pár zárezmi, aby nepraskol počas pečenia. No mne sa páčia  aj také pekné popraskané povrchy chlebíkov :-) .
Takže je to na každom, čo si vyberie.

Asi 15 minút pred dokysnutím bochníka nastavíme teplotu rúry na 220°C a vložíme dnu nahrievať i pekáč či hrniec, v ktorom budeme piecť chlieb. Pred vložením bochníka do rúry dáme zohriať asi 1 - 1,5 litra vody. Je to voda, ktorá bude zvlhčovať priestor rúry a umožňovať cestu lepšie podrásť pri tej vysokej teplote. 
Bochník vyberieme pomocou PNP (normálne ho vytiahneme za rohy papiera) a preložíme do rozhorúčeného z rúry vybratého pekáča. Priklopíme vrchnákom a dáme do rúry. Teplotu znížime na 200°C, nastavíme si kuchynské minútky na 30 minút a ešte pre istotu posprejujeme vnútro rúry. 

Po uplynutí tohto času odkryjeme vrchnák a pečieme chlieb ďalej ešte 25 - 30 minút, pričom teplotu znížime na 180°C. 
Upečený chlieb môžeme skontrolovať pomocou špajdle a poklopkaním, ktoré by malo znieť duto. Upečený chlieb vyložíme na mriežku a posprejujeme ho zo všetkých strán, alebo ho potrieme vodou, do ktorej môžeme pridať trocha soli, aby kôrka bola chutnejšia. 


Môžete si potom užívať krásne pukavé zvuky chladnúce chlebíka, alebo radšej pre istotu  (ako my) odísť niekam von na prechádzku. Keď sa vrátite, chlebík bude viac chutiť a lepšie sa krájať  :-) .


Konečne sa mi podarilo hotový bochník aj odvážiť, kým bol celistvý :-). Vážil skoro 1200 g.

6 komentárov:

jarmila povedal(a)...

Tak tento chlebík vyzerá veeeeľmi dobre. Až sem cítim jeho vôňu. Recept si odkladám a pri najbližšom pečení chleba je tento na rade.

Akeber povedal(a)...

Krásny chlebík aj žemličky ....hneď by som sa zahryzla :-D niet nad čerstvý rozvoniavajúci chlebík, nič viac netreba. Vydaril sa Ti,parádny :-)

nigina povedal(a)...

Jarka, ale veď ty už pečieš vyšší level - celokváskový :-) Ja sa zatiaľ len odhodlávam znova začať s kváskovaním

nigina povedal(a)...

Akeber, to máš teda pravdu :-) tá vôňa je omamná a keď chrumká a je dobrý, tak sa nedá odolať

jarmila povedal(a)...

Neskúšala si tento chlieb upiecť v pekárni?
Chystám sa už dlhšie na BIGU, ale akosi nemám odvahu. Budúci týždeň sa ale asi konečne do toho pustím.
A skús ten celokváskový. Je lepší, ako chlieb pečený s droždím.

nigina povedal(a)...

Nie, už veľmi dávno som v nej nepiekla. Nepáči sa mi jej pečenie. Kôrka je väčšinou taká slabá a nie som spokojná aj s tým, že chlebík je dole hutnejší ako vo vyššej vrstve. Chutí nám len čerstvo upečený a potom už nie. V rúre upečený nám viac chutí.
Áno, len moje predchádzajúce pokusy s kváskom párkrát stroskotali, takž dosť ma odradili. Strašne citlivý je ten kvások. Aj zdravší je ten celokváskový, chcem sa to naučiť.Už sa od minulého týždňa chystám založiť si nový kvások :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...