pondelok 10. februára 2014

Šošovicový prívarok

  
     Dnes ma poriadne prekvapila otázka "Ty prečo nevarievaš šošovicu, keď v jedálni ju ješ?" Vraj na blogu ju nemám, tak z toho tá dedukcia, že nemáme radi šošovicu. 
No fakt ma to prekvapilo... teda to, že ju tu na blogu nemám :-) ... hľadala som, hľadala, ale tiež som ju nenašla. A pritom som stále mala pred očami tú fotku, to ako som ten post písala...  No, v tom sú asi dáke čary, nie?  Alebo domotaná už z tých receptových portálov.... jo, to bude ono. Áno, na mimibazare .. je tam.
Tak ho teda opozdene capnem aj sem. Tak Zuzka, keby si ho chcela uvariť....  :-)

Čo na to:

250 g šošovice,
3 - 4 ks bobkových listov,
soľ podľa chuti,
trocha ml.čierneho korenia (mčk)
2 kopcovité PL hladkej múky,
3 kopcovité PL kyslej smotany,
100 ml sladkej smotany,
mlieko (podľa potreby),
1 kocka zeleninového bujónu,
ocot ( 1 - 1,5 PL) alebo podľa chuti,
1-2 strúčiky cesnaku

Ako na to:

Šošovicu preberieme, opláchneme pod tečúcou vodou a namočenú ju necháme napučiavať asi 1 hodinu. Do hrnca ju vlejeme i s vodou, v ktorej napučiavala, prípadne ešte vodu pridáme. Osolíme, pridáme bobkový list a zeleninový bujón, uzavrieme a varíme15 minút. (Ja ju varím v papiňáku cca 15 min a vody dávam toľko, aby bola asi 1 cm pod hladinou).


Pripravíme zátrepku z rozmiešaných smotán a hladkej múky. Vlejeme ju do vriacej šošovice, podľa potreby pridáme mlieko alebo vodu na zriedenie.


Povaríme asi 5 minút a odstavíme. Dochutíme octom (kto chce, pridá i vegetu alebo soľ).


Podávame s údeným mäsom alebo opečenou klobásou alebo vareným vajcom.



2 komentáre:

Unknown povedal(a)...

Fakt pekne spracované fotky ja som
zasa písala tu o šošovici
http://zabavicka.sk/brucho/sosovica-energia-pre-zdrave-chudnutie/

ja by som použivam k prívarku iné "mäso" ako klbásku napríklad kuracie je to zdravé aj lepšie strávitelne.

nigina povedal(a)...

Ďakujem . Stránku som si práve pozrela, vyzerá fajn. Dúfam, že časom pribudnú ešte príspevky. Sú tam zaujímavé veci, vďaka :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...