streda 5. marca 2014

Granadír

     Dnes vraj skončilo fašiangové obdobie a začalo sa pôstne. Takže by sme sa mali tešiť a všetci začať povinne diétovať :-) podľa ľudových zvyklostí. Nechcem tu polemizovať o pôste z cirkevného pohľadu, lebo do toho moc nevidím a nerozumiem tomu. Ale práve nedávno som čítala akúsi etnologickú správu či úvahu o tom, ako sa v minulosti stravovali ľudia na SVK a či sú bryndziaky národným jedlom Slovákov.
Vyzerá to tak, že pre vylepšenie nášho života by sme sa mali prinavrátiť k tomuto spôsobu stravovania - fazuľa, kapusta, šošovica a ..... hneď budeme zdravší a podľa všetkého aj povznesení a nadnesení :-))) no a ešte aj na reaktívny pohon :-DDD  Ale stravovať sa 40 dní alebo i viac takými nadúvacími potravinami by mohlo aj zvýšiť skleníkový efekt, takže budeme zdraví, ale zničíme si planétu prdením? :-))) Ťažký život :-)
     Takže som sa v dnešný pôstny deň vynašla takto - granadírom :-/  Nemám ho moc rada...ale keď je ten pôst!

Čo na to:

6 stredných zemiakov
250 g suchej cestoviny
olej
1 veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 - 2 čL mletej červenej papriky
trocha mletého čierneho korenia
soľ

Ako na to:

Zemiaky umyjeme kefkou pod tečúcou vodou a dáme ich variť v šupke. Cestoviny uvaríme v osolenej vode.
Cibuľu pokrájame a orestujeme na oleji, pridáme olúpané a pokrájané zemiaky, ktoré opaprikujeme, osolíme a pridáme aj mčk. Chviľu opekáme a miešame. Pridáme prelisovaný cesnak a vmiešame scedenenú cestovinu. Premiešame a je to.


2 komentáre:

mary povedal(a)...

ahoj :) granadír luubime ale varim ho inak. zemiaky udusim na cibuli a cestivinu do toho. ani zemiaky neroztlačím. skúsim aj takto.

nigina povedal(a)...

No nenapísala si, ako vám chutil, tak asi si ho ešte neskúšala?
Inak ja som robila aj tak, ako ty robíš, ale dudrošovi to tak nechutilo. Povedal, že som nedodržala technologický postup :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...