Jednoduché a pomerne rýchlo hotové jedlo, keď sa vám žiada nejaké ľahšie jedlo. Panenka udusená na šampiňónoch so šunkou nezabrala veľa času a glazovaná zelenina sa k nej super hodí. Kto chcel, pridal si pár opekaných zemiakov, aj keď to už potom až taký diétny obed nebol. Nuž ale keď manžel chcel opekané, tak ich mal.
Čo na to:
500 g bravčová panenka1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
4 plátky pražskej šunky
8 - 10 šampiňónov
soľ
mleté čierne korenie
2 PL oliv. olej
1 rez masla
1/4 l vývaru
zelenina:
baby karotka
zelená fazuľka
1 PL medu
2 PL balsamic. ocot
1/2 čL soľ
1 čL kryšt. cukor
1 PL oliv. olej
opekané zemiaky:
zemiaky
1 - 1,5 PL hl. múky
soľ
trocha rasce
masť alebo olej
Ako na to:
Panenku nakrájame na hrubšie cca 3 cm pláty a hánkami ruky ich roztlačíme. Potom ich osolíme a okoreníme z obidvoch strán a dáme bokom.
Očistíme a pokrájame na plátky šampiňóny a tiež šunku - na štvorčeky, pokrájame ešte cibuľu a 1 cesnak.
Na oleji rýchlo opečieme panenky, vyberieme ich von a do výpeku vsypeme cibuľu a cesnak, orestujeme.
Orestovanú cibuľu zalejeme hrnčekom horúceho vývaru a poukladáme doň mäso, prikryjeme a dusíme domäkka.
Na panvicu dáme roztopiť trocha masla, pridáme rezy šampiňónov a šunky, trocha posolíme, okoreníme a opekáme len chvíľu. Obsah panvice posypeme 1 čL solamylu, premiešame a prehodíme k takmer hotovému mäkkému mäsu. Dovaríme a po odstavení prelisujeme dnu posledný cesnakový strúčik.
Zemiaky uvaríme v osolenej vode s trochou rasce, zlejeme ich, ešte v hrnci ich posypeme trochou múky, prikryjeme pokrievkou a ponatriasame, aby sa múka dostala všade.
Do veľkej panvice dáme roztopiť masť a zemiaky v nej opečieme. Obraciame ich opatrne obracačkou, aby sme ich nedogniavili. Ak máte k dispozícii čerstvú pažítku, použite, posypte nimi hotové zemiaky.
Glazovaná zelenina:
Baby karotku a zelenú fazuľku dáme variť s trochou cukru a soli. Potom scedíme a necháme na sitku odkvapkať. V panvici rozohrejeme olej, pridáme med, roztopíme ho a pridáme zeleninu. Chvíľu miešame,
môžeme aj okoreniť a pridáme balsamikový ocot podľa chuti. Zelenina má byť mierne sladkastá so slabým kyslastým podtónom.
Táto zeleninka sa výborne aj k jednoduchej rybe.
Ja som dala tmavý ocot, lebo iný som nemala; lepší je svetlý, aby nesfarbil zeleninu dotmava.
2 komentáre:
Panenka bol najslávnejí eskoslovenský futbalista všetkých čias.
Neviem si ho predstaviť na tanieri.
:-) jj, z nejakého pražského klubu asi bol...fúzatý Panenka :-)
Tak toho sme nemali na tanieri. Asi by bol dosť šľachovitý :-)
Zverejnenie komentára