pondelok 23. februára 2015

Kapustníky naslano i nasladko

     Kapustníky asi na Slovensku pozná každý. Neviem, ako je to s ich obľúbenosťou, no najskôr také rôzne. V našej rodine ktovie ako frekventované nie sú. Má ich rád môj muž, mama. Ja ich extra nemusím a deti už vôbec. Ale teraz som ich urobila ... na želanie. Aj keď som sa čudovala, lebo včera som varilo dusenú kapustu s knedľou a pečené mäso.  Ešte sa niekomu môže žiadať čosi kapustové? 
     Príprava zložitá nie je. A je to také, podľa mňa, pôstne jedlo alebo teda pôstny múčnik. 
Robievajú sa nasladko i naslano. Cesto sa urobí také menej sladké a konečnú chuť potom dodá buď slaná alebo sladká plnka, na dochutení ktorých si musíme práve preto dať záležať.



Čo na to:

Cesto:
400 g    polohrubá múka
    3 PL (kopcové) hladká múka
    2 ks  žĺtky
250 ml  vlažné mlieko
   2 KL  kryšt. cukru
   1 KL  soľ
 17 g     čerstvé droždie
100 ml  olej (repkový)
troška vody (ak treba)

Plnka:
600 -  700 g bielej hlávkovej kapusty
 2   PL  masti (alebo oleja)
 1   PL  kryšt.cukru
 1   KL soli
1/2 KL mletého čierneho korenia (mčk)

ďalej na:
slanú plnku: 
1/2 KL drvenej rasce
   1 KL soli (alebo podľa chuti)
podľa chuti ešte mčk, chilli

sladkú plnku:
1/3 KL mletej škorice
1,5 PL kryštál.cukru (al. podľa chuti)
trocha  citrónovej šťavy podľa chuti

Ako na to:

Prísady na cesto naládujeme do nádobky DP podľa obvyklej zásady (ja dávam olej až keď je múka zmiešaná s tekutinou, aby olej nesťažoval prístup a prácu kvasinkám) a na programe na prípravu cesta necháme mašinu pracovať. 

Kým kysne cesto, pripravíme kapustovú náplň: 
Kapustu postrúhame na slíže. Do hlbokej panvice alebo do kastróla dáme roztopiť masť, na ňu dáme upáliť cukor do karamelového sfarbenia, prihodíme kapustu, dobre rozmiešame a osolíme časťou soli, miešame, aby sa kapusta nepripálila a aby sa zdusila (zmenší objem). Potom pridáme ďalšiu časť kapusty, soli a pridáme mčk, opäť miešame a miešame. Keď je zdusená na menší objem, prikryjeme ju pokrievkou a necháme dodusiť domäkka. Samozrejme ju kontrolujeme a premiešavame. Ak je to nutné, tak sa môže cvrknúť do kapusty trolinka vody. Ale v konečnom dôsledku potrebujeme plnku, ktorá nebude vodnatá, takže ja vodu nepridávam vôbec. Kapusta si sama púšťa šťavu a tá postačí, aby kapusta primerane zmäkla. Nemusí byť až taká mäkká ako prílohová kapusta (vepřo, knedlo, zelo), lebo sa bude ešte piecť. 
Dusíme ju cca 12 min. (15?) celkového času.
Po udusení ju necháme vychladnúť, rozdelíme ju na dve polovice a dochutíme ich prísadami naslano a nasladko. Pri dochucovaní sa riadime vlastnou chuťou, takže množstvo ingrediencií je len orientačné. Ale platí, že plnka musí byť chuťovo veľmi výrazná, keďže cesto je obojaké - k účelu plnenia nasladko i naslano. Plnka bude vlastne v tomto pečive dominovať.

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú plochu, mierne prepracujeme a rozvaľkáme do obdĺžnika. Ak sa cesto nechce dobre vaľkať, prikryjeme ho utierkou a necháme ho 5 min v kľude.
Cesto pokrájame na štvorce (u mňa ich bolo 20 ). Necháme ich chvíľu v kľude aspoň 10 minút a prikryjeme ich utierkou, aby neobschli.

Na štvorce cesta rozdelíme plnky a zabalíme ju. Aby sa upečené kapustníky dali rozoznať, slané môžeme zabaľovať iným spôsobom ako sladké. Dá sa aj celkom jednoducho, stačí len špice cesta preložiť cez plnku, pretože táto nevyteká :-) 


Tie so sladkou plnkou som balila klasicky buchtovo ako uzlíčky.  Tiež to išlo dobre a dalo sa do nich zabaliť úplne veľa plnky.


No a sladké zelňáky zvrchu poprášime cukrom.

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...