Kapustníky asi na Slovensku
pozná každý. Neviem, ako je to s ich obľúbenosťou, no najskôr také
rôzne. V našej rodine ktovie ako frekventované nie sú. Má ich rád môj
muž, mama. Ja ich extra nemusím a deti už vôbec. Ale teraz som ich
urobila ... na želanie. Aj keď som sa čudovala, lebo včera som varilo
dusenú kapustu s knedľou a pečené mäso. Ešte sa niekomu môže žiadať
čosi kapustové?
Príprava zložitá nie je. A je to také, podľa mňa, pôstne jedlo alebo teda pôstny múčnik.
Robievajú
sa nasladko i naslano. Cesto sa urobí také menej sladké a konečnú chuť
potom dodá buď slaná alebo sladká plnka, na dochutení ktorých si musíme
práve preto dať záležať.
Čo na to:
Cesto:
400 g polohrubá múka3 PL (kopcové) hladká múka
2 ks žĺtky
250 ml vlažné mlieko
2 KL kryšt. cukru
1 KL soľ
17 g čerstvé droždie
100 ml olej (repkový)
troška vody (ak treba)
Plnka:
600 - 700 g bielej hlávkovej kapusty
2 PL masti (alebo oleja)
1 PL kryšt.cukru
1 KL soli
1/2 KL mletého čierneho korenia (mčk)
ďalej na:
slanú plnku:
1/2 KL drvenej rasce
1 KL soli (alebo podľa chuti)
podľa chuti ešte mčk, chilli
sladkú plnku:
1/3 KL mletej škorice
1,5 PL kryštál.cukru (al. podľa chuti)
trocha citrónovej šťavy podľa chuti
Ako na to:
Prísady
na cesto naládujeme do nádobky DP podľa obvyklej zásady (ja dávam olej
až keď je múka zmiešaná s tekutinou, aby olej nesťažoval prístup a prácu
kvasinkám) a na programe na prípravu cesta necháme mašinu pracovať.
Kým kysne cesto, pripravíme kapustovú náplň:
Kapustu
postrúhame na slíže. Do hlbokej panvice alebo do kastróla dáme roztopiť
masť, na ňu dáme upáliť cukor do karamelového sfarbenia, prihodíme
kapustu, dobre rozmiešame a osolíme časťou soli, miešame, aby sa kapusta
nepripálila a aby sa zdusila (zmenší objem). Potom pridáme ďalšiu časť
kapusty, soli a pridáme mčk, opäť miešame a miešame. Keď je zdusená na
menší objem, prikryjeme ju pokrievkou a necháme dodusiť domäkka.
Samozrejme ju kontrolujeme a premiešavame. Ak je to nutné, tak sa môže
cvrknúť do kapusty trolinka vody. Ale v konečnom dôsledku potrebujeme
plnku, ktorá nebude vodnatá, takže ja vodu nepridávam vôbec. Kapusta si
sama púšťa šťavu a tá postačí, aby kapusta primerane zmäkla. Nemusí byť
až taká mäkká ako prílohová kapusta (vepřo, knedlo, zelo), lebo sa bude
ešte piecť.
Dusíme ju cca 12 min. (15?) celkového času.
Po
udusení ju necháme vychladnúť, rozdelíme ju na dve polovice a dochutíme
ich prísadami naslano a nasladko. Pri dochucovaní sa riadime vlastnou
chuťou, takže množstvo ingrediencií je len orientačné. Ale platí, že
plnka musí byť chuťovo veľmi výrazná, keďže cesto je obojaké - k účelu
plnenia nasladko i naslano. Plnka bude vlastne v tomto pečive dominovať.
Vykysnuté
cesto vyklopíme na pomúčenú plochu, mierne prepracujeme a rozvaľkáme do
obdĺžnika. Ak sa cesto nechce dobre vaľkať, prikryjeme ho utierkou a
necháme ho 5 min v kľude.
Cesto
pokrájame na štvorce (u mňa ich bolo 20 ). Necháme ich chvíľu v kľude
aspoň 10 minút a prikryjeme ich utierkou, aby neobschli.
Na
štvorce cesta rozdelíme plnky a zabalíme ju. Aby sa upečené kapustníky
dali rozoznať, slané môžeme zabaľovať iným spôsobom ako sladké. Dá sa aj
celkom jednoducho, stačí len špice cesta preložiť cez plnku, pretože
táto nevyteká :-)
Tie so sladkou plnkou som balila klasicky buchtovo ako uzlíčky. Tiež to išlo dobre a dalo sa do nich zabaliť úplne veľa plnky.
No a sladké zelňáky zvrchu poprášime cukrom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára