streda, 18. februára 2015

Pudingáče

     Piekla som ich prvýkrát predvčerom a boli vynikajúce. Recept som videla na FB aj s fotkou a zapáčil sa mi. No tak som ho skúsila. V podstate nič zvláštne... kysnuté cesto a krém, ktorým ho naplníme. Ale tá kombinácia je de luxe. 
Nebola by som to ja, keby som trocha neprispôsobila ingrediencie, ale som rada, že som to spravila. Myslím, že v tej mojej verzii je trocha menej tučný, trocha menej kalorický. Samozrejme, uvediem originálne zloženie ale i moju úpravu. Kto by sa chcel inšpirovať, môže si vybrať podľa svojej úvahy a chuti.


Čo na to:

Cesto:                                                                 pôvodný recept
250  ml   mlieka                                                         - " -
100  g     oleja                                                         200 ml oleja
    3  ks   žĺtky                                                            - " -
400  g     hladkej múky  (+ 3 PL )                              - " - 
 2,5 PL   kryšt. cukru                                          10 lyžičiek kr.cukru
1/2  KL  soli                                                            štipka soli
  14  g    čerstvého droždia                                      17 g droždia    

Plnka:
500 ml   mlieka                                                    750 ml mlieka
    2 bal. puding vanilkový                                       3  bal. puding
    4 PL  kryšt. cukor                                              6 PL kr. cukor
 125 g   masla                                                      3/4 kocky masla
 150 g   jemného tvarohu                                    v pôvodnom nebolo
   2  PL prášk. cukru

Ako na to:

Cesto spracujeme v DP a necháme ho i vykysnúť. Musím poznamenať, že som ale musela pridávať múku počas miesenia, lebo cesto bolo dosť riedke. Myslím, že to boli aj 3 PL hladkej múky. Ale to už nech zváži každý individuálne pri miesení, lebo to dosť závisí od múky. Vymiesené cesto je krásne hodvábne.
Vykysnuté vyklopíme na pomúčenú plochu a prepracujeme, vytvoríme bochník, ktorý rozkrojíme na polovice.

Z cesta budeme tvoriť 20 cm dlhé valčeky s priemerom 1 cm. Takže obidve polovice rozkrájame na kúsky, ktoré necháme pot utierkou chvíľu postáť a potom formujeme valčeky. Valčeky vaľkáme rukami o plochu, ktorú príliš nemúčime, bude sa lepšie šúľať.


Šúľce potom zložíme na polovicu a oba konce prepletáme cez seba. 


Vzniknú pletence trocha kratšie ako 10 cm. Kladieme na plech s PNP, pomastíme ich olejom a necháme ich ešte oddýchnuť asi 1/2 hodky pod fóliou alebo utierkou.


Rúru vyhrejeme na 180 °C. Pletence po dokysnutí potrieme bielkom rozšľahaným s 1 PL mlieka, posypeme nemletým makom alebo strúhanými mandľami a dáme piecť na cca 15 - 17 minút alebo podľa farby dozlatista.

Upečené necháme úplne vychladnúť.

Plnka
Plnku som tiež trocha zmenila, nechcela som ju len zo samého pudingu. Zdalo sa mi vhodné osviežiť ju trochou tvarohu. A mohla som ho dať i trocha viac. Lenže plnky sa mi zdalo už veľa...
Uvaríme puding z 2 balíčkov a 1/2 litra mlieka, cukru a necháme úplne vychladnúť. Kým chladne, rozľaháme maslo s cukrom do peny, pridáme tvaroh a neskôr zašľahávame do zmesi studený puding. Krém je možné dochutiť ešte pridaním vanilkovej esencie. Ja som pridala.


Dokončenie
Pletence priečne rozrežeme a buď cukrárskym sáčkom alebo len lyžicou nanesieme plnku na spodnú polovicu, hornou ju prikryjeme.


Najlepšie sú čerstvé, ale aj neskôr sú prijateľné, len tá chrumkavosť cesta už chýba. Ale dobré sú aj tak. 


Musím pochváliť toto cestíčko. Doteraz som si naivne myslela, že super naj je to moje rumové cesto, ale toto je lepšie. Nemá chybu!
Recept dala na FB nejaká pani z Česka, lenže ja som si v rýchlosti nepoznačila jej meno. Ale bolo tam viac komentárov od ďalších, koré vraj robia rovnako túto dobrôtku. No asi všeobecne známy recept. 
Ja som si pritom spomenula aj na Čistinkine pražské koláče, ktoré som si chcela vyskúšať, lebo sa mi to zdá dosť podobné... Ale tie zas nabudúce.
Na záver teda môžem tento recept silno odporučiť


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...