štvrtok 22. januára 2009

Huspenina




Čo na to:

2 pekné a hlavne nechlpaté bravčové kolená,
zopár koží (bývajú dosť dobre očistené od tuku už od mäsiara),
2 - 3 paprčky,
3 čL soli,
1 čL mletého čierneho korenia,
2 čL majoránky,
celá hlavička cesnaku,

na podávaniie:
cibuľa,
octová voda

Ako na to:

Kolienka, paprčky i kože dobre poumývame pod tečúcou vodou a vložíme do tlakového hrnca. Vodu pridáme studenú a toľko, aby mäso bolo ponorené, osolíme a dáme variť. Varíme 1,5 hodiny alebo radšej aj dve. (Mäso musí samé odpadávať od kostí, lebo inak by nás iste pri jeho oberaní šľak triafal).

Takže ak zistíme, že kolená sú uvarené, povyberáme obsah hrnca dierkovanou lopatkou alebo lyžicou, čo máme.

Tekutinu z hrnca precedíme do nádoby, v ktorej bude huspenina umiestnená (ja to dávam do pekáča) a hneď odložíme do chladu stuhnúť. Viac sa o ňu nestaráme (zatiaľ).

Kolená a ostatné časti v mise nám zatiaľ trocha vychladnú, aby sme si nepopálili ruky. O chvíľu povyberáme veľké kosti a vyhodíme ich. Prichystáme si na stôl dosku a dve misy alebo hociaké iné nádoby, obľúbený šikovný nôž a vidličku. Jedna misa je na očistené a druhá na to, čo nechceme mať v huspenine.

Vidličkou si vyberáme časti kolena či kože na dosku a pekne trpezlivo sťahujeme ostrou časťou noža ten tučný hnus a všeliaké žily a také tie ohavné gebuziny smerom od seba na dosku.



Dbáme, aby sme sa pritom nedogrcali, preto radšej počúvame rádio alebo nejakú dobrú hudbu a myslíme na príjemné veci. Je to fakt piplačka, ale kto si nemôže huspeninu inak vychutnať, oplatí sa mu to.



Popri tom možno nájdeme ešte nejakú chlpatú plôšku niekde na kožiach, lebo prasiatkam nerobia vopred depiláciu. Takže tieto chlpaté časti odkrojíme a dáme do misy s tučným odpadom. Nelamentujeme, že polovica z hrnca išla do odpadu. Buďme radi, že tučné svinstvo nejde do nášho tela, že nám nebude príliš zvyšovať cholesterol a tvoriť aterosklerotické pláty v cievach, a napriek tomu budeme mať obľúbenú pochúťku, ktorej chuť bude ešte výraznejšia. Takže ak sme očistili poslednú kožku, vyhodili paprče a mastnoty, víťazoslávne a radostne poumývame zababranú ulepenú dosku a ostatné riady. Mäso i kožky v miske prikryjeme, aby neobschli a dáme do chladu. A ideme búvať.

Na druhý deň omrkneme stuhnutý rôsol v pekáči. Je fajn dosť tuhý. Zoberieme si plastovú alebo gumenú stierku a pekne dôkladne sťahujeme z povrchu rôsolu stuhnutú masť.

Vyrazíme ju, nemienim ju inak zužitkovať. Nenechávame žiadne tenké vrstvičky masti, veď i pri našej snahe toto jedlo tuk ešte obsahuje (skrytý tuk v mäse, koži). Potom zoberieme pekáč s rôsolom a dáme ho na sporák roztopiť.

Medzitým krájame stuhnutú mäsovo-kožkovú zmes na menšie kúsky a už je to len pohodička,

lebo už žiadne ulepené riady ani prsty nehrozia. Pokrájané vložíme do horúceho rôsolu v pekáči a necháme prísť k varu, pridáme korenie, majoránku a ak treba, tak i soľ, prípadne určité množsvo prevarenej vody (ak bol pôvodný rôsol tvrdý). Lebo správna huspenina sa má triasť :)


Povaríme len minútku, dve, aby sa korenia dobre uvoľnili do jedla.
Môžeme nechať chvíľu vychladnúť a zatiaľ si očistíme cesnak a prelisujeme ho na tanier. Do chladnúcej huspeninovej zmesi príde ako posledná ingrediencia, ktorú v nej dobre rozmiešame a celé dielo dáme niekam do chladu, kde nehrozí, že doň niekto stúpi, alebo ho prevrhne.



Ak sa stane, že sme neutrafili množstvo vody správne, nič sa nedeje. Ak je huspenina riedka, dáme ju na sporák a necháme trocha tekutiny odpariť. Ak je naopak veľmi tuhá, tak pridáme prevarenú vodu. Len si predĺžime čas čakania na túto dobrôtku.

Servírujeme s kolieskami cibule a trocha zriedeným octom, zajedáme dobrým chlebíkom.


     Ak ste dali huspeninu zmraziť, po rozmrazení to nebude ktovie čo. Teda mne to je protivné. Ale ak ju necháme roztopiť v hrnci a minútku ju povaríme, po opätovnom stuhnutí  je huspenina opäť huspeninou, akou bola pred zmrazovaním. Takže ja bežne robievam viac huspeniny, ako zjeme a hneď po stuhnutí polovicu zmrazujem.

3 komentáre:

germa povedal(a)...

ja majoránku nedávam, ale dávame kus údeniny. A už ju zasa zo dva roky nebudem variť, lebo sme sa jej pred Vianocami doslova obžrali!!!

nigina povedal(a)...

my tiez...bolo jej vela, tak sme nieco aj rozdali a kusok zmrazili (na skusku, neviem, ake to bude).
Aku udeninu tam davas? Udene maso alebo ine nieco? Este som to nepocula.

germa povedal(a)...

normálne malé údené kolienko :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...