Adrikine škoricové motýle som vyskúšala už dávno a boli skvelé http://www.mimibazar.sk/recepty.php?user=34442
Teraz som ale potrebovala niečo slané, aby to dobre vyzeralo, aby to bolo dobré...jednoducho istotu, že nič nezlyhá :-) Motýliky sú takou istotou, už som to mala odskúšané. Plnkami som ich pretransformovala na slanú verziu, a cesto som tiež trocha poupravila.
Teraz som ale potrebovala niečo slané, aby to dobre vyzeralo, aby to bolo dobré...jednoducho istotu, že nič nezlyhá :-) Motýliky sú takou istotou, už som to mala odskúšané. Plnkami som ich pretransformovala na slanú verziu, a cesto som tiež trocha poupravila.
Čo na to:
cesto:550 g hladkej múky,
30 g droždia,
3 dl vlažného mlieka,
40 g rozpusteného masla,
4 PL oleja,
2 žĺtky,
1 čL cukru,
2 čL soli,
náplň 1 :
150 g syra niva,
100 g eidamu,
2 PL kyslej smotany,
60 g masla,
trocha soli, trocha mčk,
2 strúčiky cesnaku,
(zemiak-ak treba)
náplň 2 :
60 g masla,
100 g eidamu,
tavený syr,
šunka,
2 - 3 čL paradajkového pretlaku,
soľ, mčk, 2 strúčiky cesnaku,
cibuľa,
(zemiak-ak treba)
ďalej:
vajko na potretie,
rasca alebo iné semienka na posypanie
Ako na to:
Zo surovín vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť.
Zatiaľ pripravíme obidve náplne - jednoducho vymiešame všetky suroviny.
Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a cesto rozdelíme na dvadsať kúskov, sformujeme ich do bochníčkov a chvíľu necháme oddychovať na doske.
Bochníčky postupne rozváľkáme a plníme plnkou
Potom ich rolujeme ako roládu
Konce založíme proti sebe a preklopíme ich (preklopené vidno v pozadí )
Z každého konca ich proti sebe narežeme alebo nastrihneme kuchynskými nožnicami, ale nedostrihneme. Nech v strede zostanú spojené cca na 1- 1,5 cm.
Časti vzniknuté rozstrihnutím vytočíme von o 90 ° a troška ich upravíme. Vzniknú "krídla" :-)
Ukladáme ich na plech s PNP , potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a môžeme (nemusíme) ich posypať rascou alebo sezamom a pod.
Šupneme ich do rúry vyhriatej na 190°C a upečieme (kontrola je nutná) !
Pozn. Ak bude plnka riedka, zahustíme uvareným postrúhaným zemiakom.
2 komentáre:
Sú fantastické, ponukla by som sa :-)
Máš pravdu, Akeber :-) robievam ich dosť často a neprejedli sa nám, plnky sa dajú obmieňať. Treba vyskúšať :-)
Zverejnenie komentára