streda 18. septembra 2013

Bravčové medailónky




Čo na to:

panenka alebo bračové karé nakrájané na rezne (podľa počtu stravníkov)
čierne korenie (čerstvo namlieť)

marináda:
1 vajíčko
4 PL oleja
1 PL sójovej omáčky
trocha drveného chilli
mletá červená paprika
grilovacie korenie
provensálske byliny

šťava:
1 PL masla oleja
1,5 - 2 čL hladkej múky
zeleninový vývar alebo bujón
1 PL masla
cesnak

Ako na to:


Plátky panenky trocha pobúchame hánkami prstov, ak máme kotlety, odrežeme kosti a odstránime okolité časti mäsa tak, aby sme mali iba stred kotlety. Mäso trocha naklepeme, posypeme namletým čiernym korením a dáme bokom. 
Zatiaľ pripravíme marinádu vyšľahaním oleja, vajíčka a sójovky, pridáme koreniny a dobre prešľaháme. Vyberieme si vhodnú nádobu s vrchnákom ( takú, aby po vložení mäsa a marinády bola plná) a vložíme do nej medailónky, pričom ich polievame marinádou pomocou lyžice. Nádobu uzavrieme a odložíme do chladničky do nasledujúceho dňa.

Ďalší deň pripravujeme medailónky rýchlym krátkym opekaním, aby sme ich nevysušili. Keď povrch mäsa pritlačíme prstom, musí sa dať stlačiť, nesmie byť tvrdé. ( Pre istotu môžeme jeden kúsok vybraťa z neho kúsok odrezať). Hotové kladieme na nahriaty tanier alebo misku, jemne posolíme, zakryjeme a potom už rýchlo dokončíme šťavu.
Do výpeku dáme múku, trocha ju orestujeme, pridám trocha drveného chilli, provensálskych byliniek, pomiešame a po chvíľke zalejeme horúcim vývarom (1,5 dl) (pozor, nepopáliť sa). Dáme späť na platňu povariť a trocha zredukovať (kto robí len pre dospelých, môže do šťavy šmyknúť pol panáka koňaku). Ak sa nám už pozdáva konzistencia, prihodíme maslo, zamiešame len aby sa roztavilo a už odstavíme. Primiešame prelisovaný strúčik cesnaku.

Do pripravených tanierov s prílohou dáme horúcu šťavu a do nej vložíme medailónky, ktoré aj zvrchu prelejeme lyžicou šťavy. Komu sa žiada, môže na  medailónky položiť vopred pripravené volské očko :-)





Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...