utorok 17. septembra 2013

Grilovaný losos


Tento recept na lososa je veľmi jednoduchý, ale asi práve preto aj najlepší. V jednoduchosti je krása, takže pri tejto lahodnej rybke netreba vymýšľať žiadne finty ani zložité úpravy.




Čo na to:

losos
drvené čierne korenie (alebo mčk)
soľ
olivový olej
citrónová šťava
čerstvý kôpor

uhorkové paličky s (kôprovým) dressingom:
1 menšia šalátová uhorka
3 PL kyslej  smotany
3 PL bieleho jogurtu
1/4 čL mčk
soľ podľa chuti
trocha sójovej omáčky
trocha balzam. octu
kôpor

príloha: opekané zemiaky
zemiaky, soľ, múka, mletá paprika, mčk

Ako na to:

Z rybky si odkrojíme potrebný počet kúskov - také 150 - 170 g porcie. Na koži urobíme ostrým nožom asi 2 zárezy a porcie ryby


pokvackáme citrónovou šťavou z obidvoch strán, chvíľu počkáme, aby sa šťava vsiakla.  Potom porcie ryby okoreníme mčk a osolíme



a odložíme ich do chladničky asi na pol hodiny.


   Zatiaľ pripravíme šalát a opekáme zemiaky, ktoré sme si dali cca 5 predvariť. Zliate zemiaky posypeme trochou múky zmiešanej s paprikou a mčk, prípadne i drvenou rascou. Poprehadzujeme ich v hrnci, aby sa múka rozptýlila. Potom ich vkladáme do panvice s rozpáleným olejom a opekáme dozlatista.

   Uhorkové paličky - ošúpanú uhorku pokrájame na hrubšie kolieska a tie rozkrájame na paličky alebo na hranolky. Dáme ich do misky, pridáme trocha soli, mčk, lyžičku sójovej omáčky, nakrájaný kôpor (ja som nemala :-( tak som nedala... ani mrazený som nenašla) , capneme jogurt  a smotanu a celé to zamiešame. Dochutíme balzamikovým octom a dochutíme podľa svojho jazýčka. Šalát dáme do chladničky. 

   Namarinovaného lososa vyberieme z chladničky a do grilovacej panvice dáme pár kvapiek oleja. Kúsky ryby vkladáme do panvice a necháme ich opekať zo všetkých strán. Celkový čas tohto grilovania má byť čo najkratší, aby sa rybka vo vnútri nevysušila. Dala som si pozor, aby grilovanie netrvalo dlhšie ako 7 minút. 


Po vybratí z panvice rybku udržujeme v teple, aby nevychladla, kým sa urobia ďalšie kusy. 

Podávame s mesiačikom alebo kolieskom citróna. 


Lososa mám rada skoro ako bryndzové halušky :-) 

Ešte doplnok - niekedy porcujem lososa podobne ako kapra - na podkovičky. Ale to len v prípade, že ide o menšiu rybu ako bola táto dnešná.  Ale to je asi zrejmeé 

3 komentáre:

Unknown povedal(a)...

Tak to je asi najlepsi recept aky som kedy cital, je skutocne plny chuti..bravo :) zvlast ta cast s uhorkami...inspirujuce:)

Unknown povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
nigina povedal(a)...

Ospravedlňujem sa, že tak neskoro reagujem na Váš komentár,a ďakujem:-)
Áno, losos je taká bezva ryba, že prípravu netreba prešpekulovať, ale s prílohou sa dá pohrať. Uhorkové paličky sú však celkom jednoduché tiež :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...