nedeľa 8. septembra 2013

Koláč z krehkého cesta s jablkami a slivkami


   Tento koláč je úplne jednoduchý, zvládne ho každý. Žiadne mimoriadne suroviny nevyžaduje, väčšinou ich máme vždy poruke. Odstáty je najlepší, lebo všetky chute v ňom sa akosi prepoja a tak s odstupom času chutí viac a viac :-). Slivky som doň dala na "oživenie" chute :-) , nabudúce skúsim čisto len slivkovú náplň.


Čo na to:

cesto:
300 g hladkej múky
120 g práškového cukru
1 celé vajíčko
1 žĺtok
150 g Hery (alebo iné)
troška PDP (cca 1/3 čL)
ždibec soli

náplň:
600 g očistených postrúhaných jabĺk
cca 10 - 12 sliviek
kryštálový cukor (podľa kyslosti ovocia)
1,5 čL škorice mletej
hrsť zomletých opražených lieskovcov (alebo iný druh orechov)

na potretie:
bielok rozmiešaný s lyžicou kávy (uvarená kvapalná káva)

 Ako na to:

Na dosku preosejeme múku s PDP, pridáme práškový cukor a troška soli. Zmes na doske rukou premiešame, urobíme z nej kopček a do jeho stredu vydolujeme dolinku. Do nej vyklepneme vajíčko a žĺtok, dookola pridáme pokrájanú Heru. 
Všetko spolu spracujeme rukami na kompaktné cesto, ktoré sformujeme do loptičky a uložíme do chladničky prikryté fóliou aspoň na hodinu.

Kým cesto oddychuje v chlade, postrúhame nahrubo očistené jablká a vytlačíme z nich šťavu (nie nejako extra dôkladne, ale aby to nebolo vodnaté). Taktiež umyjeme slivky a pokrájame a odkôstkujeme ich.
Opražíme oriešky a zomelieme ich.

Cesto dáme na dosku, oddelíme z neho časť (približne 1/3 cesta alebo kúštik viac) a túto malú časť vrátime do chladničky. Zvyšné cesto sformujeme do loptičky a posypeme múkou a rozvaľkáme na kruh s priemerom očosi väčším ako je forma, v ktorej budeme piecť. 
Na dno formy môžeme dať kruh vystrihnutý z PNP ako poistku.
Rozvaľkané cesto prenesieme do formy a utľapkáme okolo bočných stien do výšky. 
Na cesto naložíme strúhané jablká, mierne ich utlačíme lyžicou, posypme cukrom a škoricou (množstvo cukru podľa kyslosti jabĺk). 

Na túto vrstvu nakladieme pokrájané slivky  po celom povrchu kruhu. 


 Opäť ich poškoricujeme, ocukrujeme a posypeme mletými orieškami.

Odložené cesto z chladničky použijeme na vytvorenie pokrývky koláča. Cesto rozvaľkáme a môžeme sa rozhodnúť, či: 
a) cesto rozkrájame radielkom na pásiky, ktoré uložíme navrch koláča ako mriežku
b) z cesta povykrajujeme vykrajovačkou nejaké tvary, ktoré uložíme na koláč 
c) rozvaľkané cesto položíme na koláč a fertig 
Ja som sa rozhodla pre c) variantu, ale potom sa mi to nezdalo a spomenula som si, že som si kúpila dávnejšie taký valček na ryhovanie cesta. Raz som sa snažila ho použiť,ale bolo to nanič, a preto som sa teraz potešila, že snáď mi teraz bude k užitku. Takže som rozvaľkaný kruh prešla týmto ryhovacím valčekom od Tescomy (pozdravujem Tescomu, môžete to aj prestať vyrábať :-P ). Cesto sa mi na valček lepilo, trhalo, bola to hrôza... a) alebo b) variant by boli paráda!  Ešte som teda valček celkom nezahodila, ale som naň už poriadne zanevrela.
Tak som cesto potom preniesla na koláč a dorazila som ho tam ďalším povaľkaním... :-)  a nožom som trocha porozťahovala tie ťažko vyrobené otvorčeky.
Rozmiešame bielok s lyžicou kávy a potrieme vrch koláča. Dáme ho piecť do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme cca 30 - 40 minút.
 
Necháme ho poriadne vychladnúť a vrch pocukrujeme. U nás sa cukruje až na tanieri, lebo poniektorí cukor až tak nemusia



6 komentárov:

Mery13 povedal(a)...

Dnes som piekla naš obľúbený drobenkový pre zmenu s broskyňami ale tento vyskúšam isto, fotky sú nádherne, dúfam že aj tak bude chutiť. Ďakujem krásne za návštevu u mňa, tak som sa mohla dostať k tovojmu blogu. Maš ho super, zabehnem tu určite častejšie :-)

iGurman povedal(a)...

Takéto koláče moje deti milujú! :-)

nigina povedal(a)...

Mery, vďaka za návštevu i komentík :-)
Je to taký celkom obyčajný koláč, nič výnimočné, ale hej, dobrý je :-)
Ja som dnes popozerala niektoré tvoje veci v blogu, no poviem ti, ty máš teda umelecké sklony a skvelé nápady k tomu. To je super kombinácia :-)

nigina povedal(a)...

Gabriel, je to rýchly koláč, a môžu pomôcť aj s prípravou... napr. môžu vykrajovať pásiky a robiť mriežku:-D

Mery13 povedal(a)...

Kolačik som dnes robila ale som dala namiesto slivak broskyne a poviem bol dobrý. Na vrch som dala pásiky z cesta, lebo ja ten valček nemam. Ahoj.

nigina povedal(a)...

Naozaj? :-) To je super! Ja som práve bola u teba a písla som ti o pečených paprikách, ktoré som dnes podľa tvojej navigácie robila :-D a bola to mňamina.
Nabudúce budem i ja robiť len vykrajovanú mriežku. Valček mi je už len na oštaru. Ani neviem, čo s ním

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...