streda 2. októbra 2013

Baklažán pečený so zemiakmi a s cesnakom

    Včera som varila boršč a to je dosť sýta polievka, okrem toho sa k nej prikusuje chlieb, takže druhé jedlo som chcela také niečo ľahšie. V chladničke som mala baklažány, nedávno som videla niekde na nete veľmi jednoduchý recept na pečený baklažán a to ma inšpirovalo. Takže tu je ten môj pečený úžasný baklažán a za recept ďakujem neznámej bonvivánke Eve. Bola to perfektná papanica, navyše jednoduchá príprava... zasa sa len a len potvrdzuje, že v jedoduchosti je krása, jednoduché je najlepšie :-)


Čo na to: (pre 2 osoby)

pečený baklažán
1 väčší baklažán
soľ
troška rasce
čierne korenie (čerstvo mleté)
3 PL oleja
cesnak 4 strúčiky

pečené zemiaky

4 - 5 plátkov slaninky (pre nevegetariánov)
zemiaky
soľ
rasca
cesnak

Ako na to:

   Baklažán umyjeme, odrežeme čiapočku a pozdlžne prerežeme na polovice.  Dužinu posolíme a necháme postáť asi 15 minút.
Potom vypotenú vodu utrieme a dužinu narežeme pozdlžnými zárezmi do hĺbky... asi 5 - 6 zárezov, pozor, aby sme neprerezali šupku. Do zárezov napechujeme tenké plátky cesnaku... Do každého zárezu dáme také 3 plátky,  aj viac ak máte radi cesnak. (Nebude to smrdieť, netreba mať obavy).
Na pekáč dáme papier na pečenie, nalejeme naň cca 2 PL oleja a baklažánové polovičky dáme na pomastený papier. Okolo baklažánov rozhodíme pokrájané zemiaky -  nič nesoliť, môžeme sypnúť rascu. Medzi zemiaky pohádžeme zopár cesnakových strúčikov, s ktorých čistením sa nemusíme trápiť, stačí ich len umyť pod tečúcou vodou. Rozhodíme pomedzi ne aj plátky slaninky, kto chce, môže jej dať viac, prípadne dáky ten plátok položiť aj na baklažány.  

   Baklažánovú dužinu potrieme trocha olejom zmiešaným s rascou  a dáme do rúry piecť cca 45 minút.... baklažán neotáčať, aby nevytiekla z neho šťava... zemiaky stačí otočiť ibaa raz počas pečenia. Po 45 minútach pečenia trocha posolíme celý plech a  dužinu baklažánov  potrieme  znova olejom  ( na to stačí tá 1 PL) a len tak jemne  ešte  zagrilujeme - pár minútiek postačí - to treba postrážiť. Kto nemá v rúre funkciu grilovania, tak bude ešte dákych 10 minút piecť.  


   K baklažánom sa vynikajúco hodia paradajky, aj bazalka, takže pri servírovaní ich použijeme. Okrem toho je fajn baklažán pokoreníť čerstvo pomletým korením a trošička dosoliť - ale to už si môžeme urobiť na tanieri, každý podľa svojho gusta.

   Odporučila by som k jedlu nejaký zaujímavý dip alebo štipľavú paprikovú omáčku len tak vmiešať do tatárskej s jogurtom, teda v prípade, že neobmedzujete kalórie :-)... My sme k tomu mali uhorkový šalát.

   Celé to je hotové naraz - baklažán i s prílohou, príprava absolútne jednoduchá a ani riadu nenababrete a navyše nie je to mastné, výborne vonia a ešte lepšie chutí. Takže veľmi odporúčam...

4 komentáre:

iGurman povedal(a)...

Pečený baklažán je super. Všetko na jednom plechu, paráda! Niekedy vyskúšam :-)

nigina povedal(a)...

Presne :-) a myslím, že v tejto úprave je to celkom diétna papena. No a benefit, že na jednom plechu,takmer žiaden riad... a výborné :-) Budete spokojný, určite.

Anonymný povedal(a)...

Kedze prilohou k tomuto jedlu su zemiaky plne skrobu, tak nejaku dietnost zabudnite. Ale baklazan chuti dobre.

nigina povedal(a)...

Áno, zemiaky obsahujú škrob; zložené sacharidy sú vždy lepšie pre diétne stravovanie ako tie jednoduché. Diéty sú rôzne, no a ja som nemala na mysli žiadnu drastickú diétu, keď máte dovolenú denne 1 žuvačku a k tomu 3x denne pohár vody. Napr. diabetická diéta, ktorú tak trocha poznám (má ju mama). Ako prílohu mávajú diabetici najčastejšie zemiaky.
Ak máte lepší nápad na prílohu k tomuto jedlu, tak sem s ním, poteším sa...Mne napadá už len kuskus, len mám pocit, že ten sa viac hodí k jedlu so šťavou... Ale neviem, tak poraďte.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...