nedeľa 20. októbra 2013

Pudingovo-smotanový koláč so škoricou



   Tento koláč je asi chronicky známy všetkým, čo sa občas vyskytujú v kychyni. Neviem, prečo som si recept už dávno neprilepila sem na blog. Asi práve preto, že je taký bežný a robím ho "odoka" mi to nenapadlo. Až teraz, keď ho odo mňa pýtala suseda. Takže predsa je asi zopár ľudí, ktorým sa recept zíde?


Čo na to: 

piškóta: 
4 vajcia,
200 g krupicového cukru,
1 vanilcukor,
100 ml oleja,
120 ml vody,
250 g múky (180 g polohrubej, 70 g hladkej),
1 PDP

plnka:
750 ml mlieka
1,5 bal. vanil. pudingu
3 PL kryšt. cukru
1 vanilcukor

na vrch:
600 g kyslej pochúťkovej smotany (podľa chuti i viac)
5 PL práškového cukru
1 čL mletej škorice + 5 čL kryštál. cukru

Ako na to:

Vajcia šľaháme s vanilcukrom a cukrom, ktorý postupne v menších dávkach pridávame.


Keď zmes zhustne a je belavá, pridávame postupne olej a neskôr zasa vodu. Kým sa zmes šľahá, odvážime a preosejeme múky spolu s PDP a znížime otáčky šľahača na minimum. Postupne pridávame múku zmiešanú s PDP.
Necháme šľahať ďalej a medzitým uvaríme puding.

Do menšieho hrnca odmeriame pol litra mlieka, pridáme cukor a necháme hriať na sporáku. V ďalšej časti studeného mlieka rozšľaháme pudngový prášok a vlejeme do mlieka v hrnci, keď začína vrieť.


 Miešame a miešame a znížime teplotu, aby sa puding nepripálil. Varíme ho 1 minútu. Potom ho dáme nachvíľu niekam nabok (balkón alebo niekde, kde nezavadzia a môže sa ochladiť natoľko, aby sme sa nepopálili).

Šľahač vypneme, papierom NP vystelieme vhodný plech a cesto naň vylejeme.


Pudingom, ktorý trocha vychladol, polievame cesto na plechu. Ja to robievam lyžicou. Niekoľkokrát postupne krížom krážom jemne nanášame puding na piškótové cesto.


 Dnes som všetok puding ani neminula, asi som si zobrala trocha menší plech ako obvykle. (Manžel si s tým zvyškom hravo poradil :-)) 


                                Asi takto nahusto je cesto popolievané pudingom.

Plech vložíme do rúry vyhriatej na 150°C a pečieme 45 minút. (Jednoducho natiahneme minútky a nemusíme si ho všímať - je to odskúšané).


Kým sa koláč pečie v rúre, môžeme robiť samozrejme hocičo iné alebo aj nič, no bude treba ešte zamiešať kyslú smotanu s cukrom a pripravíme si škoricový cukor - zmiešame škoricu a kryštáľový alebo krupicový cukor. Kto kupuje hotový, použije ten, ale podľa mňa je málo škoricový, pridala by som škorice viac.

Upečený koláč vyberieme z rúry a na horúci nanesieme ochutenú smotanu, ktorú trocha uhladíme



 a posypeme čo najhustejšie škoricocukrovou zmesou.



Posypať môžeme aj niečim iným, kto neholduje škorici, môže posypať grankom alebo strúhanou čokoládou, alebo takými tými blbôstkami, čo sa predávajú pod názvom "zdobenie" ale, žiaľ, sú plné Ečok.


2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Aj by som ho spravila,ale syn mi zjedol všetky kyslé smotany,čo som si kúpila ....:-( jansam

nigina povedal(a)...

:-) to poznám, tiež mám doma takých chladničkových nájazdníkov. Bez smotany tento koláč nemá zmysel. Ona mu dáva práve tu sviežosť, takže musí byť :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...