pondelok 21. októbra 2013

Špecle s mletým mäsom a krémovou omáčkou s orechami ( Ihnačákov recept )


      Tento recept je medializovaný asi aj v tv reklame :-). Ihnačák  vehementne snorí po kuchyni a nevie nájsť svoj recept. Paulus sa mu smeje, že jeho recept niekto zavesil na nett, a preto ho nikde nemá :-)
Takže okrem vás som si ho mrkla i ja a zachcelo sa mi urobiť tieto Ihnačákove oné... guličky :-)

      Pri príprave tohto jedla som však musela  trocha improvizovať, takže som urobila malé zmeny i keď som ich samozrejme nemala v pláne. 
Nemala som doma vlašské orechy, tak som dala kešu orechy ... aké mala, také dala :-) veď to poznáte, nie?
No a ešte malú, no trocha podstatnú zmena som si dovolila pri omáčke, ktorej sa mi zdalo hrozne mááááálo a bola hroooozne kyslá na môj vkus. No a o tom potom :-) (ako vravieva jeden známy politik) :-) 


Čo na to:

na guličky:
500 g mletého mäsa (mix hovädzie a bravčo)
150 g syra Grana Padano
soľ
mleté čierne korenie
2 strúčiky cesnaku (to som dala podľa vlastnej úvahy a nebolo to na škodu)
čerstvá petržlenová vňať
čerstvý rozmarín

omáčka:
stredná cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 PL masla
2 PL oleja
150 ml bieleho vína
125 ml šľahačkovej smotany (treba dať minimálne celý 250 ml kelímok)
100 ml vody ( + podľa potreby na zriedenie)
2 čL hladkej múky
šťava z 1/2 citróna (ja som nedala, stačilo víno)
soľ
cukor (len trocha, napr. 1 čL, pre stiahnutie kyslosti)

okrem toho:
hrsť vlašských orechov (ja som dala kešu)
dve hrste rukoly
špecle

Ako na to:

     Mleté mäso dáme do misy, do ktorej sme postrúhali syr Granu. Prihodíme petržlenovú vňať a rozmarín, ktoré sme spolu nadrobno posekali. Zmes osolíme a okoreníme čerstvo namletým čiernym korením. Ja som pridala aj dva prelisované strúčiky cesnaku. 
     Hmotu poriadne prepracujeme rukami, sformujeme z nej valček, ktorý rozkrájame na malé kúsky a tie potom v dlaniach sformujeme na malé guličky. (Ja som len lyžicou odoberala kúsok hmoty a potom ušolichala tie guľky). Guličky poukladáme na plech s PNP, mali by sa pokvapkať olivovým olejom, (na čo som ja zabudla, ale vôbec to nevadilo) a vložíme do rúry vyhriatej na 230°C. Necháme ich piecť cca 8 - 10 minút.

Omáčka: V panvici rozpustíme 2 PL masla a 2 PL oleja, pridáme pokrájanú cibuľu a cesnak. Krátko popražíme. Pridáme trocha čerstvého posekaného rozmarínu, soľ, mčk a po chvíli zalejeme vínom. Po zovretí vína stiahneme teplotu na minimum a necháme odpariť alkohol. 
Zatiaľ opražíme orechy na suchej panvici a dáme variť vodu na cestovinu.
Do omáčky pridáme upečené guličky a vyškriabeme do nej i všetok výpek z plechu. Prikryjeme a všetko spolu necháme krátko povariť.
     Ak už medzičasom zovrela voda, osolíme ju a vložíme variť špecle. Ešte stihneme mixnúť opražené orechy - len tak nahrubo. 
Do omáčky s guličkami vlejeme šľahačkovú smotanu a treba ju nechať povariť cca 3 minúty, aby sa zredukovala. Mne sa zredukovala až príliš, šľahačku som už nemala,  takže som v tejto chvíli musela improvizovať. V pohári som rozmiešala  trocha múky s vodou a zátrepku som šupla do omáčky.  Potom som ešte doriedila vodou na dosiahnutie želanej konzistencie.

     No fajn, takže omáčky už bolo tak akurát. Trocha ju treba zasa povariť.... ochutnáme, kyslá jak .... no jak fras!!! Tak som do nej šupla troška kryštálcukru... len asi za lyžičku. No a kým sa behom dvoch minút omáčka povarila, dochutila som ju ešte trocha soľou a neodpustila som si aj trocha chilli. O citróne som už v tej chvíli vôbec neuvažovala, lebo som bola rada, že sa mi podarilo stiahnuť kyslosť od vína. Ja nemám rada  výrazne kyslé chute. Ale možno niekto ich rád má, takže kľudne si pridá ten citrón.

     Uvarené špecle rýchlo precedíme a zo sitka ich rovno bacneme do omáčky s guľkami. 


     Premiešame a podávame posypané na tanieri rozdrvenými orechmi a lístkami rukoly. Na tanieri pokvapkáme olivovým olejom.


     Čo dodať? Myslím, že diera do sveta to nie je, ale celkom to bolo dobré. Len tej omáčky treba trocha viac ako navrhuje recept a jednoznačne treba aj trocha toho cukru. Mne je síce každé víno kyslé, v tom som zajedno s nebohým pánom Bednárikom, ktorý si každý vypitý pohár vínka osládzal :-) . No práve Ihnačákov recept žiadal biele víno suchéééé.  A suché je kyslé. Tak viete čo? Ja idem hneď ten cukor dopísať do ingrediencií.

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Dobré víno nie je nikdy kyslé, ani suché víno.

nigina povedal(a)...

Ja sa vo víne veľmi nevyznám. Ale mne je každé víno kyslé. Asi som v tomto ako pán Bednárik :-)
Manžel tvrdí, že to víno nie je kyslé že je správne, ale mne chutí kyslo. Neviem, čo s tým, prosto je to tak, nepomôžem si.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...