utorok, 19. novembra 2013

Kovbojská fazuľa



   Na počiatku bol zrejme len Trenčiansky párok s fazuľou. Niekto si možno ešte spomenie na časy svojho detstva a ak ste chodievali s rodičmi alebo kamošmi čundrovať, labzovať po horách, možno ste mali túto slovenskú (vraj výbornú) konzervu niekde v batožine. No výborná ako výborná... výborná možno bola preto, lebo to boli iné - mladé časy :-D alebo možno preto, že vyhladnutí turisti rýchlo otvorili konzervu a ham, ham sýtili svoj prázdny žalúdok. 
   No tak tieto spomienky môjho muža ma inšpirovali k uvareniu dnešného jedla...Musím sa priznať, že to nebol jediný dôvod, ale skôr zmes dôvodov, trocha improvizácie a kombinovania sa podpísali pod túto kovbojskú fazuľu. A možno to niekomu pripomenie aj jeden môj  starší recept - hlivový perkelt s fazuľou..... dôvod by bol :-) ale odlišnosti tam sú.
   Chutilo nám to, ale treba zapíjať pivkom...  Deťom alebo jemnejším náturám odporúčam neservírovať:-). 
Je to skôr také chlapské jedlo, veď preto aj ten názov.

 Čo na to:

1 konzerva fazule v chilli omáčke
 rôzne druhy húb podľa chuti (šampiňóny, suchohríby, masliaky, bedľa ap.)
1 struk zelenej papriky (najlepšie štipľavá)
1 stredná cibuľa
2 veľké strúčiky cesnaku
olej
1 pikantná klobása
údené mäso uvarené (přiměřeně)
rasca
mleté čierne korenie
soľ
kečup
thajská omáčka Pad Thai
vňať (petržlen al. bazalka a pod.)

príloha:
4 väčšie zemiaky
múka hladká + polohrubá (podľa potreby)
1 vajco
majoránka
mleté čierne korenie
soľ
cesnak
masť na pečenie (alebo olej)

Ako na to:

   Na rozohriaty olej dáme restovať cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme pokrájané huby a hríby.


Osolíme, okoreníme, orascujeme a dusíme pod pokrievkou. Po chvíli pridáme papriku pokrájanú na pásiky, kolieska klobásy a necháme zmäknúť.
Neskôr  pridáme konzervu fazule, mäso pokrájané na kocky,  kečup, thajskú omáčku (pridala som aj chilli). Všetko prehrejeme, dochutíme cesnakom a prípadnými koreninami podľa obľuby a pridáme vňať.


  Zemiaky postrúhame na jemnejších slzičkách strúhadla, pridáme zmes múky, vajíčko, trocha vody, koreniny a soľ. Zamiešame cesto a obvyklým spôsobom upečieme na panvici haruľu, resp. placky.
Najlepšie sa pečú na veľkej liatinovej panvici


Z upečenej harule odsajeme prebytočný tuk



Fazuľovú zmes naložíme na haruľu a pochutnávame si. Pozor na plamene šľahajúce z úst :-)))



3 komentáre:

mary povedal(a)...

Asi nam to bude chutnat, placky mame radi aj to ostatni :-) Tak v sobotu!

Mery13 povedal(a)...

Paaani zase nove spojenie placky a fazuľka, no suuuper.

Stando povedal(a)...

Tieto placky sú dobré asi úplne so všetkým, nie len s fazuľou.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...