pondelok 18. novembra 2013

Noky s vajcom so smotanou


   Detské jedlo :-) noky s vajcom alebo halušky s vajcom, či nokerle s vajcom :-) mám rada i ja. Ale mám na mysli také homemade, nie také, čo poznáme zo školskej jedálne. Teda tie školskojedálenské som fakt neznášala. Tam bol pomer halušky : vajcia = hrniec halušiek : 1 vajce ... a to bolo ešte celkom dobré, lebo niekedy to bol aj kotol halušiek s jedným vajcom. A suché to bolo, šalát k tomu skoro žiadny, tak neostávalo iné,  len to odniesť naspäť. Tak také nemám na mysli.
  
    Varila som ich v sobotu, keď sme sa vrátili z "hríbobrania" (hríby už niekto zobral pred nami :-( a my sme mali dokopy asi 20 hríbkov) . Bolo treba rýchlo, rýchlo niečo ukuchtiť a toto je celkom rýchlo hotové.  Ale ešte rýchlejšie boli zjedené :-) S hlávkovým šalátom je to bezva kombinácia.

Čo na to: 

cesto:
400 g polohrubej múky
2 vajcia
voda podľa potreby
soľ

olej
5  vajíčok 
2 PL kyslej smotany
soľ
syr typu eidam ap.
slaninka (alebo cibuľa )

Ako na to:

Do misy dáme preosiatu múku, vyklepneme do nej vajíčka a prilejeme hrnček studenej vody. Vareškou rozmiešame vajíčka s vodou, aby sa v nej rozptýlili. To už aj vidíme, že bude treba pridať ešte trocha vody. 
Znova naberieme vodu do toho istého hrnčeka a postupne potroche pridávame, cesto vždy premiešavame, až kým nemá správnu konzistenciu - polotekuté cesto. Pridáme malú lyžičku soli, opäť zamiešame a necháme postáť. 

Dáme variť vodu, do vriacej pridáme soľ a cesto pretláčame cez haluškár. Dbáme na to, aby voda stále vrela. Halušky vo vode troška pohneme varechou. Keď vyplávu na povrch, necháme ich povariť ešte dve či tri minúty a scedíme ich. Na sitku ich opláchneme pod tečúcou vodou, necháme odkvapkať a trocha ich pomastíme (masť, olej). 

Do misky vyklepneme vajíčka, pridáme kyslú smotanu a soľ. Vidličkou alebo metličkou zmes poriadne vyšľaháme a vlejeme do kastróla s rozohriatym olejom. Miešame a na stíšenom plameni urobíme praženicu, do ktorej vmiešame uvarené noky (halušky). 

Servírujeme posypané strúhaným syrom, opečenou slaninkou a hlávkovým šalátom.



Tieto sú len z kupovaných vajíčok, ale z domácich budú noky krásne žlté, aj keď vďaka smotane trocha bledšie.


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...