Obľúbili sme si polievku z tekvice Hokaidó a dosť často ju robievam. No nedávno, keď som ju chcela robiť a vyslala som nakupovacieho referenta :-) na nákupy, vrátil sa bez hokaidovej tekvičky, vraj na ňu nikde nenatrafil. A doniesol mi túto maslovú tekvičku, že by sme mohli urobiť polievku aj z nej. Tak som ju urobila, no pár menších rozdielov "se vloudilo" , takže tú "Hokaidó Vajdó" robíme inak..(my ju tak voláme zo srandy - robievam ju podľa Vajdovho receptu z Markízy, z relácie "Bez servítky" - asi všetci poznajú, však?). Takže toto nie je ona, toto je tá druhá! .-)
Čo na to:
1 maslová tekvica1 stredná cibuľa
3 - 4 strúčiky cesnaku
2 bujónkocky (slepčí al. zeleninový bujón), kto má vývar, nech ho použije
1- 2 PL oleja (slnečnicový)
2 čL hlad. múky
2 hrste semien z tekvice (ja som dala slnečnicové, lebo tekvicové som nemala)
1/3 kelímka šľahačkovej smotany
mlieko
1/2 sušenej chilli papričky
štipka muškátového orieška
bazalka
soľ
Ako na to:
Tekvicu očistíme, pokrájame na väčšie kocky a dáme ju variť. Zalejeme ju vodou len toľko, aby bola ako tak ponorená. Keď voda začne vrieť, vhodíme bujónkocky a chilii papričku. Po pár minútach je tekvica mäkká a môžeme ju mixnúť ponorným mixérom. K tekvici prilejeme trocha mlieka a necháme variť.
Do panvice dáme olej a opečieme na ňom tekvicové semienka. Ja som ich teraz nahradila slnečnicovými, lebo tekvicové sa minuli. Dávame pozor, aby sa nespálili, trvá to len chvíľku. Opečené semená vyberieme a odložíme ich bokom.
Na tom istom oleji, orestujeme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme múku a spoločne restujeme. Pripravíme zápražku, ktorú zalejeme studeným mliekom a vlejeme ju ku vriacemu tekvicovému mixu. Pridáme ešte šľahačkovú smotanu a podľa konzistencie, ktorú si želáme, môžeme (ale nemusíme) pridať mlieko alebo trocha vody. Polievku chvíľu povaríme (cca 3 - 5 min.) a odstavíme.
Podľa úvahy dochutíme soľou a muškátovým orieškom, ktorého dáme naozaj len na špičku noža. Potom pridáme prelisovaný cesnak a bazalku.
Podávame s kockami opečeného chleba a opečenými semienkami. Do polievky v tanieri môžeme šprcnúť trocha tekvicového oleja.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára